U BLAJBURGU UKLANJAJU USTAŠKU ZASTAVU I GRB: Vlasti u Austriji zabranile šahovnicu koja započinje belim poljem, kao u vreme NDH

USTRIJSKE vlasti zabranile su na spomeniku na Blajburškom polju šahovnicu koja započinje belim poljem kao u vreme takozvane NDH, ocenivši da je to veza sa ustaškim pokretom i nacističkim SS-om. Nije prošla ni žalba Počasnog blajburškog voda, a slična odluka sledi i za natpis "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci". U međuvremenu su i oni koji se brinu o Blajburgu, gde više nije dozvoljeno okupljenje ustaša, platili i kaznu zbog isticanja zabranjenih simbola.

У БЛАЈБУРГУ УКЛАЊАЈУ УСТАШКУ ЗАСТАВУ И ГРБ: Власти у Аустрији забраниле шаховницу која започиње белим пољем, као у време НДХ

Foto: Printskrin

Novinari zagrebačkih "Novosti", koji su ekskluzivno imali priliku da vide najnoviju odluku suda tvrde da je to samo sprovođenje stava austrijskih vlasti koje su uvrstile ustaške simbole na popis zabranjenih ekstremističkih oznaka. Za razliku od Hrvatske gdu su se ustaški simboli odomaćili, pa i pesme koje veličaju ustaške koljače, austrijske vlasti su odlučne u sprečavanju isticanja simbola pod kojim su ginuli milioni ljudi.

Tako je i zabranjeno okupljanje u Blajburgu, gde su godinama ustaše dolazile sa crnim zastavama i simbolima propale NDH. Ocenjeno je da su se takva okupljanja pretvorila u odavanje počasti fašističkom režimu, pa su uvedene i stroge kazne za sve koji uzvikuju "Za dom spremni" ili nose simbole podsećanja na ustaški režim.

Za austrijske vlasti ustaše su kolaborirale sa nacionalsocijalistima, a "hrvatska vojska" je "fašistička vojska". Zbog brojnih pritisaka lokalnih vlasti, kojima su se pridružili i crkveni dostojanstvenici, sud je trajno zabranio skupove u Blajburgu, a sada treba da bude uklonjen i spomenik koji je tu postavljen.

Dok Hrvatska ne može ni da donese zakon koji bi trajno zabranio isticanje ustaških simbola, Austrija posle ocene stručne grupe koja se time bavila nema milosti prema pojavama ustaštva. Tako je stručna grupa analizovala i šahovnicu koja počinje belim poljem, koja se u Hrvatskoj pojavljuje na mnogim skupovima, te ocenila da sve podseća na nacistički period i zloglasni SS. Ostala je tako samo šahovnica u Blajburgu, a na osnovu presude najviših sudova, Vrhovnog i Ustavnog, to je protivzakonito. Ekspertska grupa otišla je i korak dalje i ocenila da je šahovnica sa belim poljem ravna nacističkim znakovima, za razliku od službenog hrvatskog grba koji počinje crvenim poljem.

Počasni blajburški vod koji godinama nastoji da vrati okupljanja u Blajburgu preduzeo je sve moguće korake da spreči austrijske vlasti u sprovođenju zakona, ali im to nije uspelo.

U sudskim žalbama spominje se da je početno belo polje na grbu postojalo mnogo pre vremena NDH, da takva šahovnica ima "istorijsku vrednost" i nije u vezi sa politikom.

Kako su austrijski stručnjaci isticanje grba iz vremena NDH povezali i sa zloglasnom Handžar divizijom koja je bila vojno krilo SS-a, jer su takve simbole nosili njeni pripadnici na rukavu uniforme, u žalbama je navedeno da ta divizija nije bila deo ustaške vojske, već su je Nemci samostalno formirali. Iako je takve "argumente" podržavala i hrvatska vlast, a navodno je trebalo da posvedoči hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, austrijske vlasti nisu prihvatile te argumente. Bili su jači argumenti policije da je na okupljanjima na Blajburgu bilo mnogo uhapšenih, a crkvene vlasti Koruške su tvrdile da je okupljanje bilo u političke svrhe.

Konsultovani su mnogi stručnjaci u Austriji i Hrvatskoj koji su posvedočili da je početno belo polje bilo karakteristično za vreme ustaške države, a Zakon o oznakama zabranjuje takva isticanja simbola iz vremena zločinačkih režima. Argument da grb iz vremena NDH asocira na nacionalsocijalizam bio je dovoljan da Austrijanci budu odlučni da ga uklone sa svih javnih mesta, kao na Blajburgu. Sud je bio jasan, nasuprot šupljim argumentima hrvatske strane, koji se koriste u Hrvatskoj, da se na mala vrata vrate ustaški simboli.

U Hrvatskoj suprotan trend

Sud je presude argumentovao činjenicom da treba obezbediti "da se idejama i duhu, u Austriji zabranjenih, organizacija ne dopusti da u bilo kom pogledu ožive". Ponovo je Austrija očitala lekciju Hrvatskoj koja dopušta sve više da oživi duh ustaštva, što se videlo na nedavnom skupu u Imotskom na kom su se pevale pesme o Juri i Bobanu, ustaškim koljačima, i isticali brojni simboli iz vremena NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?