OPASNOST VREBA CEO BALKAN: U BiH deluje oko 20 terorističkih grupa

Novosti online

04. 07. 2024. u 17:49

DEKAN Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin rekao je da je terorizam međunarodni problem i da stručnjaci za bezbednost godinama upozoravaju na opasnost od terorističkih napada u BiH.

ОПАСНОСТ ВРЕБА ЦЕО БАЛКАН: У БиХ делује око 20 терористичких група

Foto: Profimedia

Župljanin je rekao da u BiH deluje oko 20 terorističkih grupa, a kada je taj podatak objavljen iz Federacije BiH usledile su kritike i poricanja. Dodao je da u FBiH postoji nespremnost da se prizna problem, a da opasnost vreba za čitavu BiH i Balkan.

On je istakao da je situacija rovita i da postoje ogromni bezbednosni izazovi, jer se globalna dešavanja odražavaju na lokalni nivo. Župljanin kaže da je dobro poznato ko je formirao određene terorističke organizacije, a sve u cilju održavanja unipolarnog sveta.

On je istakao da svaki pojedinac mora da bude oprezan i da ima u vidu postojanje bezbjednosnih prijetnji.

- U Republici Srpskoj kapaciteti su dobro razvijeni, imamo i Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma, ali terorizam je takve prirode da niko ne sme da spava - rekao je Župljanin.

Kada je riječ o odbijanju Hrvatske da da saglasnost za imenovanje vojnih atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu brigadirima Mirsadu Stabančiću i Izudinu Skopljaku, zbog njihove ratne biografije, jer su bili u sastavu sedme muslimanke brigade, Župljanin je rekao da je diplomatija ozbiljna stvar i da je logično da nekadašnji pripadnici zloglasne jedinice ne mogu biti ambasadori.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!