DUBROVNIK JOŠ SA USTAŠKIM IMENIMA ULICA: Bjelovar sa spiska gradskih toponima izbrisao ministra iz NDH

V.C.S.

19. 06. 2024. u 17:07

POŠTO je Gradsko veće Bjelovara pre dva dana promenilo ime ulice nazvane po ustaškom ministru Juliju Makancu, Dubrovnik je ostao poslednji veći hrvatski grad koji još ima gradske toponime nazvane po ustaškim zločincima iz NDH.

ДУБРОВНИК ЈОШ СА УСТАШКИМ ИМЕНИМА УЛИЦА: Бјеловар са списка градских топонима избрисао министра из НДХ

Foto: Free Images Pixabay

Julije Makanec je, kako je objavio hrvatski Portal Novosti, bio ustaški ministar prosvete, direktor bjelovarske gimnazije, zapovednik logora i ustaške mladeži, kao i gradski načelnik koji je 8. aprila proglasio NDH u Bjelovaru.

Umesto njegovog, bjelovarska ulica sada nosi ime Tihomira Vrdoljaka, prvog poginulog branitelja u tom kraju.

U Dubrovniku se, međutim, duže od tri decenije ništa nije promenilo, pa i dalje postoje ulice Ante Sugja, istaknutog pripadnika ustaškog pokreta i konzula NDH u Pragu, zatim ustaše Pere Bakića i dvojice sveštenika Petra Perice i Marijana Blažića, koji se smatraju osloncima ustaške vlasti u ovom gradu.

Na pitanje Portala Novosti upućeno dubrovačkom gradonačelniku Mati Frankoviću kada će se i ovaj grad upustiti u izmene, stiglo je obećanje da će nazivi ulica po istaknutim ustašama biti promenjeni krajem oktobra, kada je planiran i rebalans budžeta, u okviru kog bi bio obezbeđen novac za finansiranje izmene ličnih karti građanima.

Inače, početkom godine, Gradsko vijeće Bjelovara preimenovalo je i ulice nazvane po istaknutim pripadnicima ustaškog pokreta Stipi Javoru i Vladimiru Jurčiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor