TAJNA JE U PATIKAMA: Predstavljen najbrži na svetu humanoidni robot (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 10. 2024. u 23:23

NAUČNICI su predstavili novi humanoidni robot koji može da trči maksimalnom brzinom od nešto više od 8 milja na sat, odnosno 3,6 metara u sekundi. To ga čini najbržom mašinom te vrste napravljenom do sada, iako je brzina postignuta zahvaljujući patikama.

ТАЈНА ЈЕ У ПАТИКАМА: Представљен најбржи на свету хуманоидни робот (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Reč je o dvonožnom robotu STAR1 koji je napravila kineska kompanija „Robot Era“. Visok je 171 centimetar i težak 65 kilograma.

U promotivnom video-snimku, tim je postavio dva STAR1 robota jedan protiv drugog u pustinji Gobi na severozapadu Kine, a jednom modelu dao par patika da vidi da li će to ubrzati rad, piše „Live Science“.

Pokretan motorima visokog obrtnog momenta i algoritmima veštačke inteligencije, STAR1 koji nosi obuću kretao se različitim tipovima terena, uključujući travnjake i šljunak, dok je trčao po asfaltiranim putevima i zemljom, i održavao svoju najveću brzinu 34 minuta.

STAR1 pokreće hardver veštačke inteligencije koji se može pohvaliti procesorskom snagom od 275 triliona operacija u sekundi, prema pisanju veb stranice Robot Era.

Ovo je, kako je prenela „Politika“, mnogo više od tipične količine AI procesorske snage koju biste pronašli u mnogim najboljim laptopovima, koji se kreću između 45 i 55 triliona operacija u sekundi.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK KAO ŠEIK: Đoković obukao tradicionalnu arapsku nošnju, izazvao reakcije na internetu (FOTO)