KRAJ JEDNE ERE: Preminuo autor čuvenog "Stanfordskog zatvorskog eksperimenta"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 10. 2024. u 11:35

PSIHOLOG i autor Zatvorskog eksperimenta u Stanfordu, Filip Zimbardo, preminuo je u 91. godini, navodi se na sajtu Univerziteta Stenford.

КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ: Преминуо аутор чувеног Станфордског затворског експеримента

Foto: Profimedia

- Jedan od najpoznatijih svetskih psihologa, Filip Zimbardo, preminuo je 14. oktobra u svom domu u San Francisku - navodi se u saopštenju.

Zimbardo je stekao široku slavu nakon sprovođenja takozvanog Stenfordskog eksperimenta 1971. godine.

Naučnik je odabrao grupu učenika, od kojih je polovina trebalo da igra ulogu zatvorenika, a polovina čuvara. Studija je prekinuta šestog dana, iako je prvobitno trebalo da traje dve nedelje.

Razlog za ovu odluku je to što je situacija navodno izmakla kontroli: čuvari su pokazivali sadističke sklonosti, a zatvorenici nisu mogli da izdrže pritisak.

Od tada, eksperiment se pominje u mnogim filmovima, knjigama i TV serijama. Na osnovu toga su doneti sledeći zaključci: ponašanje ljudi u velikoj meri zavisi od društvenih uloga i situacija u kojima se nalaze. I takođe da, zavisno od okolnosti, svako može postati sadista.

Međutim, 2018. godine objavljen je članak američkog pisca Bena Bluma u ​​kojem je eksperiment nazvao inscenacijom. Prema njegovim rečima, u arhivi Univerziteta Stenford pronašao je snimak razgovora Zimbardovih pomoćnika i jednog od „tamničara“, gde mu objašnjavaju kako da se ponaša sa „zatvorenicima“. Pored toga, Blum je tvrdio da je razgovarao sa nekoliko učesnika eksperimenta, a oni su priznali da su glumili okrutnost, kao i psihozu i depresiju, prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?