NAUČNICI IZNENAĐENI: Orke imaju novi plen

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 09. 2024. u 23:45

NAUČNICI su kod obala Čilea prvi put zabeležili kako orke, koje se hrane morskim sisarima, love tamne delfine.

НАУЧНИЦИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Орке имају нови плен

Foto Tanjug/AP

Taj slučaj, zabeležen u Humboltovoj struji koja se kreće uz obale Čilea, predstavljao je iznenađenje za Ana Mariju Garsija Segara, koja je predvodila studiju o tom fenomenu.

Još više iznenađuje način na koji su orke podelile ulov, nalik ljudskoj porodici: majka drži ulov u ustima da bi dete uzimalo zalogaje.

-U članku iz 2020. opisano je kako orke love južnoameričke morske lavove, ali nismo znali da love i druge morske sisare, kao što su delfini i čak kitovi, izjavila je Ana Marija Garsija Segara sa čileanskog Univerziteta u Antofagasti.

Prema njenim rečima, najfascinantnije je kako grupa deli ulov.

-Prvo jedu majka i dete, a zatim odrasli mužjak. To je kao ritual tokom nedeljnog ručka. Sećam se kada sam bila dete, baka je prvo meni davala da jedem, a potom odraslima, navela je ona za „Sajens alert“

Portal napominje da je i dalje mnogo toga nepoznatog u vezi sa orkama. One se nalaze širom sveta i iako su sve podvedene pod istu vrstu, nisu iste, a postoje i neznatne fizičke razlike. Različite populacije imaju drugačije obrasce migracija i hrane se različitim tipovima plena. Neke više vole ribu, neke kitove, a neke foke.

Grupa u Humboltovoj struji, poznata kao Menačo grupa, naročito je slabo proučena. Nije jasno da li predstavlja ekotip po sebi ili pripada nekoj većoj grupi.

Garsija Segara i njene kolege su dokumentovali 28 opservacija orki u Humboltovoj struji, a u dva slučaja su orke viđene i snimljene kako jedu tamne delfine.

Već su viđene kako jedu kitove i dele ulov. To ponašanje je zabeleženo kod obala Novog Zelanda i Argentine, ali ne i u Menačo grupi i južnom Pacifiku.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?