REVOLUCIJA U PROIZVODNJI NAKITA: Uzgojen prvi rubin iz otpadnih materijala

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 09. 2024. u 00:45

NAUČNICA iz Engleske uspela je da uzgoji rubin i to u prstenu od platine, a ovaj inovativan pristup mogao bi da transformiše industriju nakita jer demonstrira da, u teoriji, više ne moramo da se bavimo rudarstvom zarad dobijanja velikih dragulja.

РЕВОЛУЦИЈА У ПРОИЗВОДЊИ НАКИТА: Узгојен први рубин из отпадних материјала

Foto: Pixabay

Sofi Buns, profesorka dizajna na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu, uzgojila je dragi kamen iz „semena rubina“, koji može da se proizvede od odbačenog dragog kamenja ili otpadnih materijala koji već postoje u industriji.

Ova juvelirka koja je postala naučnica provela je četiri godine razvijajući proces uzgoja otpadnih materijala u metalnim strukturama. Kako navodi, dragulji iz laboratorije su jednaki po strukturi i kvalitetu sa onima koji su iskopani.

-Iskopavanje dragog kamenja ima mnoge posledice po životnu sredinu, uključujući eroziju tla, krčenje šuma i uništavanje ekosistema. Tehnika koju je Sofi razvila uvodi kredibilan i održiviji način proizvodnje inovativnih komada nakita bez negativnog uticaja na planetu, rekla je profesorka Elena Marko, prorektor Univerziteta u Bristolu i dekan Fakulteta za umetnost, tehnologiju i životnu sredinu.

Prema rečima Sofu Buns, ovo je potpuno inovativan i održiv proces koji bi mogao da transformiše korišćenje dragulja u nakitu.

-Uobičajeno je da se dragulji prvo seku i postaju još manji kako bi mogli da se iskoriste, što smanjuje njihovu vrednost. Ovaj proces omogućava juvelirima da uzgajaju dragulje do veličine koja im je potrebna i to u metalnim strukturama. Nadam se da će ova inovacija zaustaviti uobičajeni narativ da su dragulji iz laboratorije „sintetički“ ili manje vredni od iskopanih. Ovi dragulji rastu po obrascima koje je postavila priroda, pa svaki dragulj raste drugačije, objasnila je Bunsova u saopštenju Univerziteta.

Kako dodaje, u teoriji sada postoji dovoljno materijala da mogu da zaustave rudarenje dragulja.

“Deleći ovo istraživanje, želim da moć bude u rukama juvelira, jer je ovu tehniku vrlo lako usvojiti. Radujem se širenju istraživanja”, objasnila je Sofi Buns.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um