STIGLA NAM JE JESEN: Evo zašto kišovito godišnje doba počinje baš danas

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 09. 2024. u 15:02

DANAS, 22. septembra u 14 časova i 43 minuta počela je jesen.

СТИГЛА НАМ ЈЕ ЈЕСЕН: Ево зашто кишовито годишње доба почиње баш данас

Foto: N. Živanović

U tom trenutku Sunce je bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa severne na južnu nebesku poluloptu, objašnjeno je u saopštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković" iz Beograda.

U isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće.

Danas je Sunce u Beogradu izlašlo u 06.25 sati, a njegov zalazak će biti u 18.34, što znači da će obdanica trajati 12 sati i devet minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

Obdanica i noć će biti iste dužine 25. septembra.

Zašto jesen počinje baš danas?

Prvi dan proleća 21. mart, prvi dan leta 21. jun i prvi dan zime 21. decembar - zašto i prvi dan jeseni nije 21. septembra?

Ovako proizlazi da je leto na severnoj polulopti najduže godišnje doba, a jesen i zima najkraće. Jesen jer počinje dva dana kasnije, a zimu zbog kraćeg februara. Odgovor na to treba potražiti u nagibu Zemlje oko Sunca. Zemlja se ne vrti oko Sunca po kružnici, već po elipsi. Prema tome zbog nagiba po elipsi Zemlja nije uvek jednako udaljena od Sunca, nekada je bliža, a nekada udaljenija, pa ta razlika nije toliko velika. Što je Zemlja bliža Suncu to joj je brzina veća i obrnuto.

A to "najbrže" Zemljino gibanje je baš zimi. Suprotno od toga Zemljn je najsporije leti, pa je leto najduže godišnje doba na severnoj hemisveri i traje dan ili dva duže u odnosu na ostala godišnja doba.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Danica Radulović: “Oskar je politizovan, naš film tamo nikada neće proći!” | Bindž 15

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!