KNEZ MILOŠ ODBIO VOĐSTVO: Na današnji dan počela Hadži Prodanova buna

D.B.M.

19. 09. 2024. u 05:00

PRE ravno 110 godina izbila je čuvena Hadži Prodanova buna koja se brzo proširila iz požarevačke i na kragujevačku i jagodinsku nahiju. Buna je izbila kao reakcija na niz represivnih mera i nameta Turaka, a neposredan povod bio je sukob kod manastira Trnave između Srba i Turaka.

КНЕЗ МИЛОШ ОДБИО ВОЂСТВО: На данашњи дан почела Хаџи Проданова буна

Narodni muzej Čačak

Organizatori su bili trnavski iguman Pajsije i Mihailo, brat hadži Prodana Gligorijevića. Na čelo bune stao je hadži Prodan, nastavivši da organizuje čete i širi bunu.

Sem hadži Prodana, u buni nije učestvovao nijedan vojvoda iz Prvog ustanka, dok je nekoliko pomagalo Turcima. Miloš Obrenović je odbio ponuđeno vođstvo, izgovarajući se na nepripremljenost, nedostatak oružja i nepogodno godišnje doba. Međutim, ponudio je veziru Sulejman-paši svoju pomoć za gušenje bune, uz obećanje da će biti oprošteno svakome učesniku koji se preda, izuzev hadži Prodana i njegove braće. Zajedno sa rudničkim muselimom Ašim-begom, Miloš je ugušio bunu, uz veći otpor u kragujevačkoj nahiji.

I pored obećanja da će ustanicima biti oprošteno, Turci su pogubili oko 300 ustanika, među kojima igumana Pajsija, a Hadži-Prodan je prebegao u Austriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GODIŠNJICA SMRTI MARINE TUCAKOVIĆ: Preminula je pre 3 godina i iza sebe ostavila neizbrisiv trag i ogromnu tugu