KAKO DA ZAŠTITITE LIČNE PODATKE OD AI TEHNOLOGIJA: Samo 3 sekunde dovoljne su da vaš glas bude kloniran

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 06. 2024. u 22:45

VEŠTAČKA inteligencija se postepeno "prikada" brojnim sferama naših života. Od kreiranja slika, video zapisa, pa do direktne komunikacije sa četbotovima, sigurno je da će AI samo nastaviti da se razvija i primenjuje.

КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ ОД АИ ТЕХНОЛОГИЈА: Само 3 секунде довољне су да ваш глас буде клониран

Foto Shutterstock

Međutim, mnogim ovim sistemima su potrebne informacije korisnika da bi bili unapređeni, što znači da se vaši lični podaci mogu koristiti u ove svrhe.

Ako ste zabrinuti za svoje podatke i privatnost, evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti, prema savetima stručnjaka za AI:

PROVERITE PODEŠAVANjA TELEFONA

Prva stvar koju o možete da uradite je da proverite gde sve delite svoje podatke, tako da možete da počnete sa svojim telefonom. Idite u podešavanja i kliknite na "mikrofon", pa proverite sve aplikacije koje koriste mikrofon. Zapitajte se: Da li je za svaku aplikaciju potrebna ova funkcija? Da li je, na primer, vašoj aplikaciji za mape potreban mikrofon? Verovatno ne.

Dakle, pregledajte aplikacije koje imaju dozvolu da koriste vašu kameru, mikrofon, datoteke na vašem telefonu, lokaciju i uverite se da svoje podatke delite samo sa aplikacijama kojima to svesno dozvoljavate.

Samo tri sekunde snimanja vašeg glasa su dovoljne da on bude kloniran, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga je važno da se pravilno zaštitite i odbijete pristup ovim funkcijama.

PROČITAJTE USLOVE KORIŠĆENjA

Kada vidite dugačak tekst koji vam iskoči kada pristupate nekoj internet stranici, verovatno odmah kliknete "Dozvoli" ili "Slažem se". Ko ima vremena da sve to pročita? Ionako uvek pišu iste stvari, zar ne?

Nažalost, nije toliko jednostavno. Stručnjaci preporučuju da obavezno pročitate šta prihvatate. Najčešći primer su "kolačići" na određenim internet stranicama, posebno kada ih posećujete prvi put. Kada tada pritisnete "Dozvoli", potencijalno prihvatate da određena stranica koristi vaše podatke.

Kada imate opcije da možete da izaberete koje dozvole želite da date ili da odbijete, izdvojite vreme da to uradite. Ovo je takođe važno kada otpremate lični sadržaj, poput fotografija, na veb stranice. U suprotnom, ako otpremate sadržaj bez čitanja uslova, možda toj veb-stranici dajete prava da ga ubuduće koristi.

DAVANjE LIČNIH INFORMACIJA

Kada se prijavljujete na veb stranicu ili onlajn uslugu, razmislite koliko informacija zapravo treba da date.

Mnoge kompanije prikupljaju podatke da bi ih prodale drugim kompanijama - bilo da ste u pitanju vi, vaši prijatelji, porodica to su podaci koji imaju vrednost. Zato razmislite šta "nudite".

Na primer, ako ste poručili artikal preko interneta, ima smisla da navedete svoju adresu, ali u drugim situacijama to možda nije neophodno. Da li za svaku stranicu ima smisla da ostavite svoju e-poštu, adresu, godine, broj pasoša? Ako niste sigurni, onda je bolje da to izbegnete.

 

DA LI JE VREDNO POTENCIJALNIH OPASNOSTI

Poslednja velika stvar koju možete da uradite je da odlučite da li je određena aplikacija/onlajn usluga vredna da nekome date pristup vašem telefonu. Ovo se posebno odnosi na besplatne aplikacije, poput igrica. Iako neke aplikacije ne plaćate novcem, možda ćete plaćati svojim ličnim podacima, prenosi "Skaj njuz".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO