ŠIROM SVETA: Šta učenici ručaju u školi

Bojana Jovanović

07. 06. 2024. u 18:29

Hrana u školskim ustanovama kod nas je vrlo slična, ali da li ste nekada razmišljali o tome šta učenici u svetu jedu za ručak?

ШИРОМ СВЕТА:  Шта ученици ручају у школи

Foto Shutterstock

Evo kako to izgleda u pojedinim zemljama.

Japan

U ovoj zemlji ručkovi se uglavnom kuvaju u školi, a zatim ih deca jedu u učionicama. Učenici naizmenično iz kuhinje donose hranu drugovima iz razreda. Ručak obično čini supa, pirinač ili rezanci, riba i kuvano povrće. Imaju i mali desert, poput voća ili pudinga, i mleko kao napitak. Posle ručka svi pomažu u sređivanju.

Francuska

Deci u Francuskoj nije dozvoljena užina u školi, tako da je ručak veoma važan. U vreme ručka, učenici idu u kafeteriju ili kantinu kako je zovu, a obrok se obično sastoji od četiri jela. Tu je salata, pa meso ili riba sa prilogom od kuvanog povrća, parče sira i hleba. Desert je obično voćni, a služi se nekoliko puta nedeljno. Za piće imaju vodu, a mališane uče da jedu polako i uživaju u obrocima.

Južna Koreja

Đaci u Južnoj Koreji idu u kafeterije gde ručak dobijaju na metalnim poslužavnicima, sa različitim pregradama za svaku vrstu hrane - što je odlično za decu koja ne vole da je dodiruju. Za ručak uvek imaju pirinač i kimči (kiselo povrće), a svakog dana uz to jedu različite vrste kuvanog mesa ili ribe ili tofu sa povrćem. Ponekad imaju i supu. Za desert uglavnom dobijaju sveže voće, a uz ručak imaju i slatki napitak od jogurta.

Kenija

Većina škola u Keniji obezbeđuje učenicima ručak, a deca stoje u redu da bi dobila obrok, koji jedu u trpezariji ili napolju. Uobičajeni ručak u toj zemlji ima giteri kao glavni sastojak - jelo od kukuruza i pasulja kuvano zajedno. Može mu se dodati i drugo povrće, pa čak i banane ili avokado.

Finska

Ovo je bila prva zemlja na svetu koja je služila besplatne školske ručkove i to još 1948. godine. Deca u kafeteriji dobijaju tople obroke sačinjene uglavnom od povrća, sa mesom ili ribom i hlebom. Tokom nedelje dobijaju različitu vrstu hrane, a poštuju i finsku tradiciju, pa jedu hernekeito, supu od graška, četvrtkom, uz palačinke obilno punjene džemom za desert.

Australija

Deca u Australiji donose ručak od kuće ili obrok dobijaju iz kantine ili prodavnice. Roditelji im naručuju hranu ili im daju novac da kupe sendviče ili grickalice. Obično jedu napolju. Jedna od stvari koje većina školaraca voli da jede za ručak je sendvič sa povrćem i sirom. Uz to, vole i vegemite, što izgleda kao neka vrsta džema od čokolade, ali je zapravo slanog i pomalo gorkog ukusa. Međutim, veoma je popularan u Australiji i jede se na tostu za doručak, kao i za vreme ručka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo