PIVO JE ZAISTA UKUSNIJE KADA JE HLADNO: Naučnici su otkrili i zbog čega
ČAŠA piva zaista ima bolji ukus kada se servira hladna, i to ledeno hladna, pokazalo je nedavno istraživanje kineskih naučnika.
Stvar je u tome što na različitim temperaturama etanol u pivu dolazi do manje ili više izražaja, što utiče i na doživljaj ovog napitka.
TEMPERATURA ZAISTA MENjA UKUS PIVA
Zavisno od temperature na kojoj se servira, pivo ima potpuno drugačiji ukus, a sve zbog uzajamnog odnosa vode i etanola (odnosno alkohola) u njemu koji formiraju kalstere različitih oblika na molekularnom nivou. Pri niskim temperaturama, alkohol u pivu formira piramidalne oblike oko molekula vode, što doprinosi boljem ukusu, prenosi magazin Njujork Post. U idealnom slučaju, pivo bi trebalo servirati na temperaturi do 3 stepena Celzijusa, kako bi se "otvorile" sve njegove ukusne note.
NISKE TEMPERATURE PRIKRIVAJU EVENTUALNE NEDOSTATKE PIVA
Međutim, idealna temperatura na kojoj se pivo servira ima i svoje nijanse i zavisi od vrste ovog blagoalkoholnog napitka. Kod svetlih, komercijalnih pića niža temperatura daje osvežavajući karakter i pruža osećaj da ono "klizi niz grlo", dok ujedno i prikriva potencijalne nedostatke poput specifične arome. Sa druge strane, na niskim temperaturama se pojačavaju gorčina i suvoća napitka, pa može doći i do kontraefekta, odnosno pojačavanja osećaja žeđi.
NA SOBNOJ TEMPERATURI PIVO GUBI GORČINU
Nasuprot tome, toplina piva otvara široku lepezu aroma koje su sadržane u pivu i stavlja ih u prvi plan. Međutim, kako se temperatura približava sobnoj, i ukusi počinju da blede, a zajedno sa njima i gorčina i karbonizacija (odnosno gaziranost) piva. Tako ono od osvežavajućeg napitka bogate arome postaje piće bledunjavog, gotovo nepostojećeg ukusa, što većina pivopija nikako ne voli. Istina, tako ono postaje pitkije, ali to obično nije osobina koju ljubitelji piva traže na dnu krigle.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka
VALERIJ ZALUŽNI DAO PROGNOZU: Evo kada će ruska vojska da probije ukrajinski front
NOVI tehnološki napredak tokom ratnog vremena sprečiće ozbiljnije probijanje fronta duž ukrajinsko-ruske granice do oko 2027. godine, izjavio je Valerij Zalužni, bivši vrhovni komandant Ukrajine i sadašnji ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, za „Ukrajinsku pravdu“ u intervjuu objavljenom 23. novembra.
23. 11. 2024. u 18:55
BRITANCI OBJAVILI ZASTRAŠUJUĆU MAPU: "Orešnik" može da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta (MAPA)
BRITANSKI list "Dejli mejl" ocenio je da bi balistička raketa "orešnik" mogla da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta.
23. 11. 2024. u 15:58
"I ZEMUNCI SU GA SE PLAŠILI": Kako je Beli postao Zver - priča o Sretku Kaliniću
"KALINIĆ je bio zver od čoveka. Zapravo, zver je blaga reč" - rekao je tada Bagzi, nakon čega je Kalinić kojeg su članovi klana do tada oslovljavali sa "Beli" dobio nadimak "Zver".
24. 11. 2024. u 11:09
Komentari (0)