ZLATNI INDEKSI ZA ZLATNU GENERACIJU: Na Mašinskom fakultetu uručena priznanja inženjerima koji su diplomirali 1974. godine

B. Borisavljević

27. 10. 2024. u 06:30

DIPLOMU Mašinskog fakulteta dobili su pre 50 godina. Posle pola veka, ponovo su se okupili na istom mestu.

ЗЛАТНИ ИНДЕКСИ ЗА ЗЛАТНУ ГЕНЕРАЦИЈУ: На Машинском факултету уручена признања инжењерима који су дипломирали 1974. године

Foto: Mašinski fakultet

Tradiconalno, u okviru obležavanja dana fakulteta, generaciji iz 1974. godine kao znak poštovanja dodeljene su Zlatne diplome. Na ovaj način Mašinski fakultet nastoji da održi vezu sa svojim diplomicima i oda priznanje za sve što su tokom profesionalne karijere uradili.

Za "zlatne diplomce" ovaj dan ima poseban značaj, ne samo zbog ličnog jubileja, nego i zbog toga što je to prilika da se ožive uspomene na studentske dane i školu na kojoj su stasali kao ljudi i kao stručnjaci.

- Generacija diplomaca 1974. godine, ostavila je izuzetan trag u razvoju naše zemlje - istakao je prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta pozdravljajući starije kolege. - Završavali ste fakultet u vreme kada je zemlja u kojoj smo svi tada živeli bila na vrhuncu razvoja. Imali ste sreću da stvarate u jednom privrednom okruženju koje je bilo dosta impresivnije od današnjeg. Pre 50 godina generacije studenata bile brojnije. Ove godine Mašnski fakultet je upisao 698 brucoša. To je najbrojnija generacija u poslednjih 25 godina, ali i dobar znak da se Mašinski fakultet bar delimično vratio u period sličan onom u kome ste vi studirali i radili.

Napominjući da je dodela zlatnih diploma izuzetno važna za Mašinski fakultet, poručio je da će fakulet nastaviti da neguje tu tradiciju, jer da nije bilo ranijih generacija, ne bi bilo ni današnjeg Mašinskog fakulteta.

- Često ponavljam ništa ne počinje, niti se završava sa nama - naveo je profesor Popović. - Svi smo jedna faza u razvoju fakulteta. Zato je važno da se razvijamo i čuvamo tu baklju koju su vaša generacija i generacije pre vas zapalile.

PONOS STRUKE

Mnogi od njih su profesionalnu karijeru gradili u privredi, a neki su kao nastavnici na Mašinskom fakultetu prenosili znanje novim generacijama. Među njima su: prof. dr Boško Rašuo, profesor emeritus dr Milosav Ognjanović, prof. dr Titoslav Živanović, prof. dr Franc Kosi, prof. dr Branislav Jaćimović, prof. dr Dragutin Debeljković, prof. dr Aleksandar Gajić, prof. dr Slavko Pešić i prof. dr Zoran Bojanić.

U ime "zlatnih diplomaca" se obratio Slavoljub Ristić, diplomac Katedre za vazduhoplovsto i pripadnik generacije koja je Mašinski fakultet upisala 1970. godine. To jedna od najuspešnih generacija koju su Katedra za vazduhoplovstvo i Mašinski fakultet iznedrili.

- Želim da vas pozdravim sa jednom rečenicom nepoznatog autora da rođenjem svi dobijamo život, a starost dobijaju samo odabrani i probrani - rekao je Ristić. - Mi smo ovde odabrani i probrani.

On je i u ime svoje generacije dekanu Mašinskog fakulteta uručio jubilarnu medalju vazduhoplovaca izrađenu povodom obeležavanja 50-godišnjice od upisa na Mašinski fakultet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA, SVE SE REŠAVA U BEOGRADU: Đoković u problemu, ovu vest nije želeo da čuje