SVEČANOST NA MAŠINSKOM FAKULTETU: Prva generacija automatičara proslavila zlatni jubilej

Lj. B.

09. 10. 2024. u 11:30

Davne, 1974. godine, mala grupa studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu zakoračila je u tada još uvek nepoznati svet automatskog upravljanja i predvođena vizionarstvom i mentorstvom prof. dr Ljubomira Grujića, odvažno krenula na zanimljiv put, pun profesionalnih izazova.

СВЕЧАНОСТ НА МАШИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Прва генерација аутоматичара прославила златни јубилеј

mašinski fakultet

Pedeset godina kasnije, ponovo su se okupili na mestu gde je sve počelo, u učionici Zavoda za automatsko upravljanje, u Ruzveltovoj 1a.

Prvi dokument o visokoškolskoj nastavi iz oblasti automatskog upravljanja u mašinstvu datira još iz 1935. godine, kada je prof. Aćim Stevović na Mašinsko-elektrotehničkom odseku Tehničkog fakulteta držao predavanja iz odeljka „Regulatori i regulisanje termičkih mašina“, prvi predmet iz ove oblasti na Mašinskom fakultetu je uveden 1956. godine pod nazivom „Osnovi regulisanja sa dinamičkim tretmanom problema regulisanja“. Deset godina kasnije, na grupi za proizvodnju se uvodi predmet „Automatizacija proizvodnje, a na grupi za balistiku najpre se 1964. godine uvodi predmet „Servomehanizmi i računari, a 1966. godine predmet „Vođenje i upravljanje projektila“, dok „Osnovi regulisanja sa dinamičkim tretmanom problema regulisanja“ postaje obavezan za studente svih smerova.

Katedra za automatsko upravljanje osnovana je 1970. godine. Prvi šef Katedre bio je prof. dr Borislav Milojković, a ostali njeni članovi bili su: van. prof. dr Svetislav Zarić, hon. doc. dr Milivoje Sekulić, hon. doc. dr Srboljub Minović, doc. mr Branko Gligorić i asistenti Velimir Simonović i Ljubomir Grujić. Zbog izuzetnih potreba privrede za diplomiranim inženjerima mašinstva za automatsko upravljanje, Katedra je odmah po svom formiranju pokrenula inicijativu za stvaranje Grupe za automatsko upravljanje. Grupa je formirana 1972. god., a studenti njene prve generacije su započeli studije 1974. godine.

Susret generacije, prvi posle 50 godina, bio je veoma emotivan. Evocirane su uspomene na studentske dane, kroz različite anegdote i brižno čuvane, sada već požutele fotografije. Bila je to i prilika da među sobom razmene svoja bogata životna iskustva i postignuća u karijeri.

Zlatni jubilej prvoj generaciji automatičara čestitao je dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović. „Čast mi je da se obratim ovim povodom. Bez vas Mašinski fakultet ne postoji. Ništa ne počinje niti se završava sadašnjim generacijama i tako treba da posmatramo sve i u životu“, rekao je prof. Popović.

Naglasivši da je Katedra za automatsko upravljanje jedna od elitnih katedri na Mašinskom fakultetu, dekan je prisutne informisao o izuzetnim rezultatima aktuelnog upisa na master akademskim studijama, posebno na smeru za automatsko upravljanje. „Broj prijavljenih studenata premašio je predviđenu upisnu kvotu. Treći ste po interesovanju, odmah iza termotehnike i procesne tehnike. To mnogo govori o vašoj Katedri. Zahvaljujući vašem radu prethodnih pet decenija postali ste prepoznatljivi i ne mislim da smo išta lošiji od Elektrotehničkog fakulteta, ako nismo i bolji“,  istakao je dekan Mašinskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BILA ANDRIĆEVA ŽENA? U Nobelovcu je igra zanosna Sarajka - Tihomir Stanić je hteo samo nju (FOTO)