POSLOVNI IZAZOV ZA SREDNJOŠKOLCE: Lekovi iz prirode i život na selu bili najbolji

B.B.

05. 10. 2024. u 19:40

IDEJA o pokretanju podkasta koji bi mladima približio prednosti lekova iz prirode i života na selu, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama "Poslovni izazov" održanom u Leskovcu.

ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Лекови из природе и живот на селу били најбољи

Foto: Dostignića mladih

Takmičenje je okupilo 115 učenika iz 30 srednjih škola iz jugoistočne Srbije, i to iz Aleksinca, Babušnice, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Lebana, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle podkast koji bi obrađivao mladima bliske teme i bio samoodrživ i profitabilan. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

U pobedničkom timu su bili -  Vera Veličković iz Mlekarske škole u Pirotu, Petra Mitrović iz ETŠ "Mija Stanimirović" u Nišu, Danilo Arsić iz Gimnazije u Prokuplju i Anastasija Živković iz Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu.

- Razočaravajuće je da mi nismo svesni koliko biljaka možemo pretvoriti u lek. Kroz vreme smo izgubili mnoge prirodne recepte za lekove, ali je na nama da proširimo svest o njima i na vrlo zanimljiv način oživimo ovaj način lečenja. Važno je da osvestimo mlade da sela još uvek postoje -  istakli su članovi najboljeg tima.

Vicešampionsku titulu osvojila je petorka: Ilija Stojadinović iz Tehničke škole u Vranju, Nikola Nikolić iz Trgovačko-ugostiteljske škole u Leskovcu, Fiorentina Abazi iz Srednje škole "Sezai Surroi" u Bujanovcu, Anđela Mitić iz Srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš" u Svrljigu i Petra Vulić iz ETŠ "Mija Stanimirović" u Nišu.

Podkast "Na lokalu" koji pruža mladima iz jugoistočne Srbije sveobuhvatne informacije o studiranju, karijernom i ličnom razvoju, spajajući formalno i neformalno obrazovanje, osvojio je treće mesto. Idejni tvorci su  su je Andrea Vuković iz Poljoprivredno-veterinarske škole "Stevan Sinđelić" u Vranju, Tamara Đorđević iz Ekonomske škole "Đuka Dinić" u Leskovcu, Teodora Bogdanović iz Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, Ilija Ilić iz Medicinske škole "Aleksa Savić" u Prokuplju i Sara Stojanović iz Tehničke škole "Boško Krstić" u Bojniku.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje "Poslovni izazov" je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 750 učenika iz 90 opština u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?