GRUHONJIĆ BI DA BIRA I STUDENTSKI PARLAMENT: Neformalna grupa stav izazvala incidente ispred rektorata univerziteta u Novom Sadu

Lj.B.

24. 09. 2024. u 10:58

U rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održani su izbori za Studentski parlament novosadskog Filozofskog fakulteta, a glasanje je proteklo u napetoj atmosferi, ali i - incidente.

ГРУХОЊИЋ БИ ДА БИРА И СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ: Неформална група став изазвала инциденте испред ректората универзитета у Новом Саду

privatna arhiva

Naime, akademci iz neformalne grupe Studneti protiv autoritarne vlasti (STAV) izbore smatraju nelegitimnim jer u njima učestvuju samo predstavnici liste Saveza studneta, pa su pokušali da spreče njihovo održavanje. Oni su se juče ujutro oko 5,30 časova okupili ispred Rektorata, a kako je preneo 021.rs ispred zgrade je bačena eksplozivna naprava.Takođe, prema nekim navodima, studente Milu Pajić i Srđana Đurića napale su nepoznate osobe i nanale im lakše telesne povrede. Njima je tu ukazana prva pomoć nakon čega su prebačeni u Urgentni centar, nakon čega su se vratili pred zgradu Rektorata. Inače, tokom glasanja usledili su manji incidenti, a studenti iz STAVA tvrdili su da im obezbeđenje ne dozvoljava da uđu unutra i glasaju. Oni su naveli i da ih je napao direktor pokrajinskog Fonda "Evropski poslovi" Ognjen Dopuđ.

 

Izbori već odgađani

Izbori za Studentski parlament novosadskog Filozofskog fakulteta odgađani su u nekoliko navrata, a poslednji put u junu. Nezadovoljni studenti, koji su i juče pokušali da ometaju izbore, tri meseca su sprečavali biranje zbog, kako su navodili, neligitimnosti i nepoštenih izbornih uslova. Sve je bilo praćeno incidentima i blokadom Filozofskog fakulteta, u kojoj su učestvovali akademci iz grupe STAV.

Istovremeno, student prorektor Novosadskog Univerziteta Damjan Vukanjac kaže nam da su incidente izazvali pripadnici ove neformalne grupe.

- Glasanje je organizovano tako da studenti ulaze jedan po jedan, legitimišu se, pokažu indeks pa glasaju - pojašnjava Vukanjac. - Međutim, članovi grupe STAV stavljali su klupe na vrata, koškali se sa ljudima iz obezbeđenja, iscenirali incidnete...

Vakanjac nam je rekao i da su izbori proticali neometano kakao se glasanje privodilo kraju.

Ovaj student ističe da su podršku članovima grupe STAV dali pojedini opozicioni političari, a podržao ih je i profesor Filozofskog fakulteta Dinko Gruhonjić koji je pre nekoliko meseci u žižu javnosti dospeo zbog izjave da je ponosan što nosi ime ustaškog zločinca Dinka Šakića. Osim toga, ovaj profesor vređao je SPC, tvrdio da je u Srberenici bio genocid, a obrušio se i na Svesrpski sabor koji je održan letos.

Ove izjave Studentski parlament novosadskog univerziteta ocenio je kao govor mržnje i zatražio od Filozofskog fakulteta da najoštrije i otkazom sankcioniše prof. Gruhonjića. To se, međutim, nije dogodilo a Gruhonjić je tada dobio i podršku američkog amabasadora Kristofera Hila.

Takođe, osim Gruhonjića, studente iz grupe STAV podržale su i pojedine opozicione stranke, poput Pokreta slobodnih građana i Građanskog pokret Bravo.

Poslanik DS Srđan Milivojević otišao je i korak dalje pa je događaje na novosadskom univerzitetu uporedio sa događajima u Namčkoj 1933. godine. On je na svom "X" nalogu napisao da je "bacanje ekspozivne naprave ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu na studente koji se bore za autonomiju i slobodu Uiverziteta, zastrašujuće podseća na Nemačku 1933. godine".

Inače, grupa nastavnika i saradnika zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu osudila je nasilje nad studenatima Filozofskog fakulteta okupljenih u organizaciji STAV. Pozvali su upravu i organe fakulteta da što pre nađu rešenje i da obezbede demokratska pravila za izbore za Studentski parlament, na kojima sada postoji samo jedna lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk