PRIMENA PROGRAMA "VEŠTINE ZA ADOLESCENCIJU": U 180 škola obuka za prepoznavanje rizičnog ponašanja

Lj.B.

18. 09. 2024. u 13:52

Ministarstvo prosvete predstavilo je aktivnosti na prevenciji nasilja na regionalnom sastanku o primeni programa „Veštine za adolescenciju“ koji je održan je u Ljubljani.

ПРИМЕНА ПРОГРАМА ВЕШТИНЕ ЗА АДОЛЕСЦЕНЦИЈУ: У 180 школа обука за препознавање ризичног понашања

shutterstock

Predstavljajući programe i aktivnosti Ministarstva prosvete, Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, izjavila je da se Program „Veštine za adolescenciju” realizuje u 180 škola u Srbiji radi pripreme ranih adolescenata, učenika VI i VII razreda osnovnih škola, za izazove perioda adolescencije.

Tokom prošle godine 380 nastavnika i stručnih saradnika prošlo je obuke za realizaciju radionica čiji je cilj jačanje otpornosti učenika na rizična ponašanja kroz razvoj veština za prevladavanje stresnih situacija, kao i prepoznavanje i regulaciju emocija. U planu je da kroz program „Veštine za adolescenciju“ obučimo trenere kako bi što više prosvetnih radnika bilo edukovano za ovakve aktivnosti, rekla je Vukovićka.

Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), realizuje Program „Veštine za adolescenciju”. Evaluacija programa na uzorku od više od 100 zemalja širom sveta pokazuje da program doprinosi većem samopouzdanju dece i mladih, uspešnijem ostvarivanju i negovanju odnosa sa vršnjacima i bližnjima. Takođe, rezultati ukazuju na manju sklonost dece i mladih ka rizičnim ponašanjima, kao i na negovanje zdravijih stilova života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!