ZA INDEKS NA BUDŽETU DO 20.000: Upisnu groznicu na fakultet prate i značajni finansijski administartivni izdaci

B. B.

03. 07. 2024. u 19:10

UPIS brucoša na studije o trošku države napravio je "minus" u kućnom budžetu, u proseku, od 15.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od toga da li su maturanti konkurisali na više fakulteta ili studijskih programa.

ЗА ИНДЕКС НА БУЏЕТУ ДО 20.000: Уписну грозницу на факултет прате и значајни финансијски администартивни издаци

Foto I. Marinković

Iako su se već dosta istrošili za polaganje prijemnig ispita, pripreme, budući akademski građani će morati da plate da bi dobili indeks. Ali, ne na svim fakultetima. Na nekim visokim školama je ova "usluga" gratis, dok drugi naplaćuju i do 5.900 dinara.

Kao i polaganje prijemnog ispita, i upisnina je bila najskuplja na jednom od najpopularnijih,Fakultetu organizacionih nauka - 5.900 dinara. Upis na ovu visokoškolsku ustanovu je brucoša, koji će studirati na budžetu i polagao je prijemni iz dva predmeta, koštati čak 16.900 dinara. Ako je išao i na pripremnu nastavu ta cifra će premašiti polovinu minimalne zarade. Na pravima dobijanje indeksa košta 5.000 dinara. Kako navode u ovoj visokoškolskoj ustanovi u cenu ulaze troškovi upisa, overa semestra, indeks, obrazac za upis i overu semestra, materija za vežbe i kolokvijume. Ista je cena i na FPN, plus indeks koji student kupuje i košta oko 600 dinara.

PROMENA ISPITA

I tokom studiranja, brucoše čekaju nova novčana izdvajanja za brojne administrativne troškove: prijavu ispita, promenu datuma polaganja, promenu ispitivača, zahtev o položenim ispitima... Moraće da plaćaju i izdavanje uverenja, odobrenje za izradu diplomskog rada, promenu teme ili mentora, prijavu diplomskog ili izdavanje diplome, uverenje o ispunjenosti uslova za odbranu završnog rada, overu plana i programa, promenu smera...

Upis na Mašinskom fakultetu koštao je 4.000, na ekonomiji 3.640, arhitekturi 2.200, Hemijskom 1.200, Matematičkom 1.000. Budući stomatolozi plaćaju 2.300 dinara, ali za kupovinu personalizovanog mantila za rad. Osim uplata 100 dinara za rad Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, upis se ne naplaćuje na Elektrotehničkom, Medicinskom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinskom, Filozofskom, Geografskom. U zavisnosti od odluke svakog fakulteta, osiguranje ulazi u upisninu ili se plaća odvojeno. Cena je oko 700 dinara za celu školsku godinu.

Fakulteti sami određuju cene svojih "usluga". Tako je prijemni ispit koštao od 1.000 do 14.000 dinara na Fakultetu sporta i fizičke kulture. Nepisano pravilo je i da visokoškolske ustanove koje su najtraženije među maturantima najviše "udaraju po džepu" svoje studente, kako one na budžetu, tako i samofinansirajuće.

U kalkulaciji troškova za polaganje prijemnog ispita, fakulteti navode - papir, štampanje testova, dežurstva profesora, pregledanje testova... Slično je obrazloženje i za plaćanje upisnine. Kažu moraju se uneti podaci o kandidatu u bazu podataka, obraditi, pročitati. Za te poslove se zaposleni moraju dodatno angažovati, pa im se iz upisnine koju plaćaju brucoši "finansira" dodatak na platu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!