MESTA ZA VIŠE OD 17.000 AKADEMACA: Raspisan konkurs za prijem u studentske domove

B. Borisavljević

03. 07. 2024. u 07:45

MINISTARSTVO prosvete je raspisalo raspisalo konkurs za prijem studenata visokoškolskih ustanova u Srbiji za smeštaj u studentske domove za narednu školsku godinu.

МЕСТА ЗА ВИШЕ ОД 17.000 АКАДЕМАЦА: Расписан конкурс за пријем у студентске домове

Očekuje se još veće interesovanje za domove, Foto Z. Jovanović

Mesta će biti za 17.270 akademaca, od kojih je više od polovine "rezervisano" za Univerzitet u Beogradu - 9.258, u Nišu 943 mesta, u Kragujevcu 769 mesta i u Novom Sadu 2.653 mesta. Rok za prijavu brucoša je od 2. do 16. septembra, dok je za studente ostalih godina studija od 16. septembra do 31. oktobra.

Prema rečima Gorana Minića, direktora Studentskog centra "Beograd", pravo na smeštaj imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač država, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

- Uslov je i da kandidat bude upisan prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena o trošku budžeta, ima državljanstvo Srbije i prebivalište mu nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira - rekao je Minić.

Na "spisku" dokumenata su prijava na konkurs, uverenje da je prvi put upisana prva godina studija na teret budžeta Republike Srbije, overene fotokopije svedočanstva za svaki završeni razred srednje škole i uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

CENE

Za budžetske korisnike, sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno - ručak 120, doručak 56, a večera 90 dinara. Cena smeštaja, u zavisnosti od kategorije, kreću od 1500 do 2.790 dinara mesečno.

- Potrebno je da kandidat, radi provere podataka, ličnu kartu i indeks pokaže na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju - naveo je Minić. - Nakon isteka roka za prijavljivanje na konkurs, na osnovu dostavljene dokumentacije, utvrđuje se redosled kandidata za prijem u ustanovu na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Rang lista za smeštaj u ustanovu za studente prve godine studija radi se odvojeno od rang liste za one sa ostalih godina studija. Prilikom useljenja akademci treba da dostavi lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju ne starije od 30 dana.

Ustanove u okviru svojih smeštajnih kapaciteta namenski opredeljuju do 10 odsto od raspisanog broja za smeštaj studenata iz osetljivih društvenih grupa. Kandidati iz osetljivih društvenih grupa, koji nisu dobili smeštaj u prvoj raspodeli, imaju pravo da podnesu zahtev ustanovi, odnosno odgovarajućoj službi da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove. Zahtev podnose u roku od osam dana od dana isticanja konačne rang liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!