NA POPISU 20 ŽELJA: Svršeni osnovci još danas popunjavaju listu opredeljenja za upis u srednju školu

B.B.

27. 06. 2024. u 11:06

UČENICI osmog razreda osnovnih škola u Srbiji putem portala "Moja srednja škola" ili neposredno još danas podnose listu opredeljenja za upis u srednju školu.

НА ПОПИСУ 20 ЖЕЉА: Свршени основци још данас попуњавају листу опредељења за упис у средњу школу

ministarstvo prosvete

Konačna lista želja biće objavljena 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama 2. jula.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić objasnio je da na listu opredeljenja može da se upiše do 20 želja, i da je prijava elektronskim putem lakša, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je 72.522 mesta. To je, kako je rekao Pašić, 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji su polagali završni ispit, a oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi.

Završnom ispitu u junskom roku pristupilo je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99,64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih, saopštilo je Ministarstvo.

Učenici koji nisu bilu u mogućnosti da pristupe završnom ispitu u junskom roku, moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu