TEST IZ MATEMATIKE PROTEKAO REGULARNO: Ministarstvo prosvete sumiralo drugi dan mature

Lj.B.

19. 06. 2024. u 13:44

U osnovnim školama, danas, u sredu 19. juna 2024. godine, završen je drugi dan završnog ispita tokom koga su učenici osmog razreda rešavali test iz matematike.

ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ПРОТЕКАО РЕГУЛАРНО: Министарство просвете сумирало други дан матуре

ministarstvo prosvete

Prema pristiglim informacijama sa terena, drugi dan završnog ispita protekao je regularno i bez ikakvih problema. Ministarstvo prosvete je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima onima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada nismo dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra sve je proteklo po planu i uspešno. Završeno je skeniranje testova i omotnica. Danas je završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna. 2024. godine. Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih (1.070).

U četvrtak, 20. juna 2024. godine, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru - geografija, istorija, biologija, hemija i fizika. Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da sa sobom ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu, 22. juna, na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD