MODERNIJI OPTIČARI I MEHANIČARI: Tehnička škola Novi Beograd među prvima odradila standardizaciju obrazovnih profila

A. Z. K.

18. 06. 2024. u 17:09

NOVOBEOGRADSKA Tehnička škola ide u korak sa vremenom, pa su odlučili da svoje obrazovne profile unaprede i prate standarde.

МОДЕРНИЈИ ОПТИЧАРИ И МЕХАНИЧАРИ:  Техничка школа Нови Београд међу првима одрадила стандардизацију образовних профила

Foto: V. Danilov

Ova prestonička škola jedina u Srbiji ima smer gde deca izučavaju optiku, a osim ovog profila unapređeni su i smerovi za kompjutersko konstruisanje, grejanje i klimatizaciju. Đaci će na smerovima, koji traju tri godine, instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, mehaničar grejne i rashladne tehnike i mehničar optike, takođe učiti po novim standardima.

Tehnička škola Novi Beograd jedna je od retkih obrazovnih ustanova u našoj zemlji koja je odradila standardizaciju. Kako je za "Novosti" ispričala direktorka škole Daniela Dimeska, po novim standardima učiće tri četvorogodišnja i tri trogodišnja smera.

Opšteobrazovna nastava

PREMA rečima Dimeske, uvođenje stručne mature ograničava mogućnosti upisa na fakultete koji nisu srodni mašinstvu.

- Želimo da ostvarimo i kvalitetniju opšteobrazovnu nastavu kako bi naši đaci bili ravnopravniji sa učenicima drugih obrazovnih profila - rekla je Dimeska.

- To su sve profili koje mi imamo decenijama, ali ne mogu đaci da uče na isti načina kao pre 30 godina - objašnjava direktorka. - Trudimo se da idemo u korak sa vremenom, profili koje mi obučavamo izuzetno su traženi na tržištu rada. Brojni đaci, ako ne žele da nastave školovanje, skoro odamah uspeju da nađu posao. Uspeli smo da odradimo standardizaciju za obrazovne profile tehničar optike, mehaničar optike i mehaničar grejne i rashladne tehnike. Zanimljivo je da smo mi jedina škola koja obučava đake da se bave optikom, a koja ima veliku primenu u različitim oblastima.

Kako nam je rekla Daniela Dimeska među učenicima vlada interesovanje za njihovim obrazovnim profilima. Njihovi učenici tokom školovanja imaju i praksu, a zbog velike potražnje retko kada se đaci iz ove škole nađu na birou.

- U poslednjih par godina i roditelji takođe uviđaju bolju mogućnost zaposlenja za njohovu decu. Nedostatak ovog kadra na tržištu rada daje šansu da se ideja, popularizacija tehničke struke, kao i kvalitetno obrazovanje i vaspitanje u duhu savremenog trenutka, razvija u smeru koji smo zacrtali - zaključuje direktorka ove škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška