ZAJEDNO DO JOŠ BOLJIH USLOVA: Uprava Studentskog centra "Beograd" svake nedelje uživo sa studentima

B.B.

25. 10. 2022. u 10:28

SASTANAK sa studentima oči u oči, svake nedelje u drugom domu, nova je praksa koju je uvelo rukovodstvo Studentskog centra "Beograd". Cilj je da, u neposrednom razgovoru, studenti ukažu nadležnima čime su nezadovoljni, šta bi promenili, iznesu svoje predloge i sugestije, kako bi zajedno učinili da uslovi stanovanja i ishrane u domu bili još bolji. Prvi na "dnevnom redu", što je za očekivati obzirom da se radi o najvećem akademskom kampusu na Balkanu, bio je Studentski grad.

ЗАЈЕДНО ДО ЈОШ БОЉИХ УСЛОВА: Управа Студентског центра Београд сваке недеље уживо са студентима

Studentski entar

Direktor SCB Goran Minić, je naveo da je stekao utisak da nije imao dovoljno informacija sa terena o tome šta se stvarno dešava u domovima, zbog čega je to hteo da sazna lično od studenata. 

- Neko sam ko je, tokom svih godina studija, stanovao najpre kao brucoš u Karabarmi, pa Studenstkom gradu, tako da dobro znam šta znači živeti u domu - naveo je Minić. - Prvo što smo uradili su klime i internet, nešto što je nama nedostajalo kada smo studirali. Mislim da su uslovi života drastično bolji, nego ranije. U proteklom periodu je najviše uloženo u sređivanje Studenskog grada, pre svega zbog Unvierzijade koja je odložena.  

Najviše primedbi studenti su imali na blagovremeno obaveštavanje kada su u pitanju bitne odluke, kao što su poskupljenje usluga ili termini kada će imati toplu vodu. Tako je protekle nedelje probno topla voda, zbog aktuelne energetske situacije, isključivana oko pola osam uveče, što je izazvalo nezadovoljstvo studenata jer nisu znali. 

CENA  

Smeštaj, u zavisnosti od doma i kategorije košta od 1.500 do 3.000 dinara, uz dodatne usluge do 4.000 dinara.

- Stduenti imaju mogućnost da rade preko omladinske, za dnevnicu od 1.500 do 2.000 dinara, tako za par dana mesečeno mogu da zarade da plate kiriju i hranu - rekao je Cvijović.

- Niko nije znao da nam kaže zašto se dešavalo, zato je bitna komunikacija i da se razgovara - kazala je Jadranka Popović, apsolvent Fakulteta veterinarske medicine. - To je izazvalo revolt kod nekih kolega, pošto je povećana cena stanarine, a mi ne dobijamo bolju uslugu. Svesni smo situacije i da, ako bude bilo restrikicija, odnosiće se i na nas. Ali, da imamo toplu vodu onda kada nam najviše treba od 7 do 10, od 14 do 17, od 20 do 24 časa. 

Minić je istakao da je to bio samo probni period, da bi se videlo kolike su uštede, kao i reakcije studenata. On je naveo da je stiglo samo 40 mejlova sa negativnim reakcijama i naveo da će se uprava trditi da tople vode, tokom dana, bude onda kada je studentima najpotrebnija. 

AMBULANTA  

Studenti su predložili da ambulanta radi i vikendom, da se organizuju akcije društveno korisnog rada, da se plastične čaše za vodu u restoranima zamene staklenim, što bi bila ušteda.  Od oko 10.500 stduenta koji žive u domovima, njih 4.600 je smešteno u Studentskom gradu.

- Povećanje cena smeštaja i ishrane, koje nisu menjane devet godine je bilo neminovno - rekao je Vladimir Cvijović, zamenik direktora SCB. - Doručak, ručak i večera zajedno koštaju 266 dinara. Na taj iznos, koji studenti plaćaju, država dotira još 230 dinara. Za 497 dinara, moramo da nabavimo namirnice, čija je cena skočila, sredstva za higijensko održavanje objekata, da obezbedimo mašine, stimulacije za plate zaposlenih, koje su jako male i teško je naći radnike. Nekada nemamo baš realnu predstavu da sve to košta.  
On je istakao da je paradoks je da se, studenti na ekonomskim mestima retko žale, a na budžetskim koja su u proseku tri po puta jeftinija, često. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)