BORINI POZORIŠNI DANI: „Očevi i oci“ i po meri i žirija i publike

J. S.

28. 10. 2024. u 08:27

ŽIRI 44. Borinih pozorišnih dana, u Sastavu: Dino Mustafić, reditelj, Valentin Vencel,glumac i reditelj, Miodrag Tabački, scenograf, akademik, nakon šest odgledanih predstava u konkurenciji za nagrade, na završnoj sednici, jednoglasno je odlučio da nagrada “Borisav Stanković” za najbolju predstavu u celini pripadne predstavi “Očevi i oci” po kultnom romanu Slobodana Selenića.

БОРИНИ ПОЗОРИШНИ ДАНИ: „Очеви и оци“ и по мери и жирија и публике

foto Narodno pozorište u Beogradu

Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Beograd u režiji Veljka Mićunovića koji je umetnički uzbudljivo i scenski moderno uz briljantnu glumačku podelu napravio emotivnu predstavu koja nas suočava sa nasleđem bremenite prošlosti gde tragična i porodična raspolućenost, nacionalne i ideološke različitosti obeležavaju decenijama svaku generaciju očeva i sinova. Ovo je predstava koja se dugo pamti i nosi u sećanju kao neprocenjiv gledalački doživljaj u svim aspektima scenski impresivnog umetničkog dela.

Ista predstava dobila je i nagradu publike ”Radoslav Radivojević”, sa prosečnom ocenom 4,75.

Nagrada grada Vranja dodeluje se za kolektivnu igru glumačkom ansamblu predstave “Bilo jednom u Novom Sadu” Ujvideki sinhaza, Novi Sad.

Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju dramatizaciju pripala je  Kati Đarmati opet za predstavu „Očevi i oci“, tačnije za sjajnu literarnu transpoziciju Selenićevog romana objavljenog 1985. godine.

Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju mušku ulogu pripala je  Aleksandru Ristoskom za ulogu Joze u predstavi “Ljudi od voska” po tekstu Mate Matišića, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor.

Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju žensku ulogu ove godine otišla je u ruke  Stanki Kalčevoj za ulogu sestre Alojzije u predstavi “Sumnja” po tekstu Džon Patrik Šenlija u produkciji  Dramskog teatra “ Nikola Vapcarov”, Blagoevgrad, Bugarska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBI DOMINIRAO PRED PARTIZAN: Marjanović najbolji u pobedi Fenerbahčea