PROF. DR GIDEON GRAJF ODRŽAO STUDENTIMA PREDAVANJA O JASENOVCU: O surovom stradanju srpskog naroda

Novosti online

27. 10. 2024. u 12:09

Prof. dr Gideon Grajf posetio je Suboticu na poziv Fondacije ”Za srpski narod i državu” i u svečanoj hali Gradske većnice održao predavanje na temu “Jasenovac – njegovo moralno i istorijsko značenje”.

ПРОФ. ДР ГИДЕОН ГРАЈФ ОДРЖАО СТУДЕНТИМА ПРЕДАВАЊА О ЈАСЕНОВЦУ: О суровом страдању српског народа

Fondacija za srpski narod i državu

Predavanju je prisustvovao gradonačelnik Stevo Bakić, zatim Milovan Drecun, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom, polaznici Akademije mladih lidera, studenti fakulteta u Subotici i saradnici Fondacije.

Prethodno je u saradnji sa Evropskim studentskim forumom, SKONUS-om i Jedinstvenom listom sa Pravnog fakulteta organizovano predavanje i za studente Univerziteta u Beogradu, u zgradi Rektorata.

Prof. dr Grajf je istakao veliki značaj onoga što Fondacija radi za omladinu Srbije, imajući u vidu da za kulturu sećanja naroda jako važno da se govori o istorijskim dešavanjima.

Tokom razgovora, takođe, detaljno je obrazložio neke od mnogih razlika koje su postojale između logora Aušvic i Jasenovac.

”Žednja za krvlju je bila glavna razlika između ustaša i nemačkih nacista. Užasna osobina ustaša je što su želeli da prisustvuju smrti, da je osete, dok je kod nacista to bila ”čistija” smrt, bili su surovi ali su to radili na drugačiji, ”čistiji” način. Sama činjenica da je u Jasenovcu postojalo 57 načina ubijanja Srba, Jevreja i Roma pokazuje koliko su ustaše bile surovije i brutalnije, što su i sami nacisti potvrdili.”

Neiscrpno je odgovarao na pitanja publike, između ostalog i na to da podržava da se ovaj deo istorije i vid stradanja promoviše i kroz umetnost, film, muziku, ali sa velikim oprezom na to da se poštuju naučni dokazi i činjenice.

Dodao je da je samo 2 odsto nacista izašlo na suđenje što smatra da je jako sraman i mizeran broj u odnosu na broj žrtava koje su njihove odluke i postupci odneli.

Predstavnici Fondacije su istakli značaj ovih predavanja i dodali da je ovo samo jedan u nizu projekata i predavanja koja će imati osvrt na, iako teške, ali jako bitne teme našeg naroda i društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA, SVE SE REŠAVA U BEOGRADU: Đoković u problemu, ovu vest nije želeo da čuje