POSTAVKA O MASONERIJI U GRADSKOM MUZEJU SOMBORA: Pred publikom "Kraljevska umetnost u legatu Velimira Bate Žugića"

M.A.K.

24. 10. 2024. u 20:02

IZLOŽBOM "Kraljevska umetnost u legatu Velimira Bate Žugića" svečano otvorenom 24. oktobra, u sali za tematske postavke, Gradski muzej u Somboru predstavlja baštinu koju je dobio od svog uglednog sugrađanina.

ПОСТАВКА О МАСОНЕРИЈИ У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ СОМБОРА: Пред публиком Краљевска уметност у легату Велимира Бате Жугића

Foto privatna arhiva

Naime, Istorijsko odeljenje ove kulturne institucije, obogatilo je svoje zbirke interesantnim predmetima ovog inženjera, rođenog Somborca, koji svedoče o njegovom ličnom angažovanju u Slobodnom zidarstvu, ali i saradnji sa slobodnozidarskim ložama u Srbiji i inostranstvu. Autor postavke, koja će predstaviti deo te baštine, je Milka Ljuboja, muzejska savetnica- istoričarka. Legat je preuziman od 2021. i sadrži oko 1200 predmeta, podeljenih u 17 tematskih celina.

Cilj izložbe je da široj javnosti, koju ova tema intigira i zbog nedovoljno informacija, predstavi rad i aktivnosti u Slobodnom zidarstva i Regularnoj velikoj loži Srbije, kroz muzeološki sadržaj, i na taj načina ukaže na brojne predrasude vezane za ovu temu. Legator Velimir Bata Žugić, smatra da "kraljevska umetnost" u njegovom legatu nije tipična istorijska odrednica, ali ukazuje na dokumentarno svedočanstvo i hronologiju događaja koji su obeležili jedno vreme u svetu masonerije, ali i njegovo lično vreme provedeno u Regularnoj velikoj loži Srbije. Postavka prikazuje mnobrojne artefakte i razna znamenja koja su dodeljena legatoru u Srbiji i u svetu. U nedlju 27.oktobra, ovu izložbu u Gradskom muzeju u Somboru, će posetiti grupa članova Regularne velike lože Srbije, sa velikim majstorom prof.dr Lukasom Rasulićem, koji će i govoriti o "Kraljevskoj umetnosti u legatu Velimira Bate Žugića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda