IZ PLAVIH STIHOVA- PLAVE LINIJE: Radovi Bogića Risimovića Risima u Kabinetu grafike Narodnog muzeja

M.A.K.

23. 10. 2024. u 16:03

CRTEŽI za ilustracije Bogića Risimovića Risima sve su češće predmet stručnih istraživanja, o čemu svedoči i izložba u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije.

ИЗ ПЛАВИХ СТИХОВА- ПЛАВЕ ЛИНИЈЕ: Радови Богића Рисимовића Рисима у Кабинету графике Народног музеја

Foto Narodni muzej

Autori postavke "Bogić Risimović Risim: Plava linija", sa radovima ovog predstavnika posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva su Katarina Stevlić, kustos Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Julka Marinković, muzejski savetnik.

Svi izložbeni eksponati potiču iz Spomen-zbirke Bogića Risimovića Risima, koju uz 40 slika, čini i više od 800 crteža. Najvećim delom to su ilustracije za knjige, časopise i novine ("Književne novine", "Politika", "Ilustrovana Politika"...). Reč je o crtežima čija karakteristika je jednostavan poetski i tehnički izraz. Slikar obrađuje mali broj tema sa naglašenom linearnošću, koju povremeno podupiru primese bojenih slojeva. O tome govori i njegova pesma "Plava linija".

Foto Narodni muzej

 

Rođen u Čačku 1926, Risim je Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu, u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. U bogatoj karijeri održao je 20 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Pored bavljenja likovnim umetnostima, radio je i scenografije za filmove Puriše Đorđevića, pisao poeziju i tekstove o umetnosti. Ovaj višestruko nagrađivani autor, predavao je na Katedri crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti. Izložba u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije trajaće do 23. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu