DODELJENE NAGRADE UBUS ZA PROTEKLE DVE SEZONE:: "Parlić" za koreografiju Igora Koruge

M. N. M.

22. 10. 2024. u 17:08

NAGRADA "Dimitrije Parlić", najprestižnija u oblasti koreografskog stvaralaštva u našoj zemlji, koju UBUS dodeljuje stvaraocima-koreografima za premijerno izvedene, originalne koreografije celovečernjih, ili jednočinih predstava, ili za celokupan opus, za sezone 2022/23 i 2023/24, većinom glasova članova žirija pripala je predstavi "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" koreografa Igora Koruge.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ УБУС ЗА ПРОТЕКЛЕ ДВЕ СЕЗОНЕ:: Парлић за кореографију Игора Коруге

Stanko Đalić

Koreografija predstave u produkciji Stanice servisa za savremeni ples, pored kretanja koristi montažu, govor, tekst i prevazilazi vremenske distance i podeljenost forme, navodi se u obrazloženju žirija, kao i to da "uz pomoć dramaturškinje Milice Ivić i kompozitora Luke Mejdžora, Koruga kroji otvoreni arhiv koji se rasplinjuje i puca pred nama kao horizont između prošlosti i sadašnjosti".

Specijalna nagrada, koja se dodeljuje za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, jednoglasno je dodeljena Predragu Dediću i Anđeli Žugić, za predstavu "Iz drugog ugla", u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Žiri imenovan od strane Predsedništva UBUS, činili su Jovana Rakić, koreografkinja (predsednica žirija), dr Vera Obradović, koreografkinja, koreorediteljka i redovna profesorka Univerziteta u Prištini, Isidora Stanišić, koreografkinja i pedagoškinja savremene igre, Milica Jević Drndarević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Miloš Kecman, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Godišnje nagrade UBUS se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture RS, a uručenje će biti naknadno objavljeno.

 

 "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" , FOTO: V. Opsenica

Koreografi koji su premijerno realizovali svoje predstave u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrade "Dimitrije Parlić" i Specijalne nagrade dok će se bijenalne nagrade za interpretaciju "Nataša Bošković" i "Smiljana Mandukić" dodeliti sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu