GLEDAĆEMO SE MI JOŠ: LJiljana Peroš, najmlađa profesionalna glumica SFRJ, odlazi u penziju posle pedeset godina

V.STRUGAR

22. 10. 2024. u 19:35

MALO pozorište "Duško Radović" sutra će proslaviti 75 godina rada, dodeliti jubilarne i godišnje nagrade, ali i ispratiti u penziju glumicu Ljiljanu Peroš koja je u Malom pozorištu "Duško Radović" provela čitavih pola veka!

ГЛЕДАЋЕМО СЕ МИ ЈОШ: Љиљана Перош, најмлађа професионална глумица СФРЈ, одлази у пензију после педесет година

foto Đ.Tomić

Ulaskom u ovo pozorište, sad već davne 1974, postala je najmlađa profesionalna glumica u tadašnjoj Jugoslaviji. Slučaj je hteo da sa sopstvenom "mini monodramom" u prvom osnovne ode na opštinsko takmičenje, a nagrada za osvojeno prvo mesto bila je prilika da predsedniku Titu čestita rođendan.

- Sećam se da mi je Tito rekao: "Zar ti tako mala, pa već meni čestitaš rođendan?" Imala sam šest godina, jer sam u školu pošla ranije. Mojoj majci sugerisali su da odem na audiciju kod čuvenog Bate Miladinovića, koji je vodio dramski studio pri Radio Beogradu. Posle samo tri meseca dobila sam ulogu u koprodukcionom filmu "Tri supermena" i počela da recitujem na radiju u emisiji "Dobro jutro, deco" - priseća se Ljiljana Peroš.

foto MP "Duško Radović"

Prvu, pravu pozorišnu ulogu dobila je u tadašnjem Savremenom pozorištu, današnjem Beogradskom dramskom. Igrala je Ernu u predstavi "Nikoletina Bursać", dok je u naslovnoj ulozi bio Toma Kuruzović.

- Bata Miladinović me je nagradio odlaskom na Niški festival. Dok smo čekali na polazak, prišao nam je režiser Milutin Kosovac i rekao da upravo traži devojčicu za svoj novi film. Tako sam dobila ulogu u filmu "Mornar i 19 devojaka", gde su glavne role igrali Džejn Birkin i Serž Genzbur, Špela Rozin...

Igrom sudbine, u isto vreme pripala joj je i jedna od glavnih uloga u čuvenoj seriji "S vanglom kroz svet". Istovremeno snimala je film u Hercegovini i Dubrovniku, seriju u Beogradu. U školi su joj dozvolili da odsustvuje tri meseca, ipak, uspela je sedmi razred da položi sa odličnim uspehom. Već sledeće godine, sa dramskim studiom gostovala je u moskovskom pozorištu i posle izvođenja monodrame "Manjocka" direktor tamošnjeg teatra čak je poželeo da je angažuje.

foto MP "Duško Radović"

- Jednoga dana na čas dramskog studija dolazi upravnik Malog pozorišta Majo Đurović, i između ostalog, kaže da će njegovo pozorište uskoro raspisati konkurs za nove glumce. Kada sam pitala Batu Miladinovića da li mogu da konkurišem, odgovorio je: "Ma šta je tebi, ti si balavica, oni traže zrelu glumicu". Ali, bila sam dovoljno hrabra i luda da zakucam na vrata upravnika. Rekao je da postoji problem zbog mojih godina (16), ali su mu pravnici rekli da uz prethodni pristanak roditelja mogu da konkurišem. Pojavila se na audiciji i ušla u ansambl. Tu se završava prvi deo priče...

Kako kaže, kao mlada glumica išla je iz predstave u predstavu, uskoro nosila repertoar. Ubrzo ju je Branko Pleša pozvao u seriju "Beogradske priče", potom i predstavu "Mravinjak" u JDP, gde je igrala glavnu ulogu u tandemu sa Svetlanom Bojković. Dobila je odlične kritike, za predstavu se tražila karta više. Usledile su i naslovne strane, intervjui, interesovanja reditelja:

- Istovremeno, vredno sam radila u "Radoviću" i osvojila pet republičkih nagrada. Sarađivala sam sa Miroslavom Belovićem, Cacom Aleksić, Verom Bjelogrlić, Ivanom Vujić... Posebno bih izdvojila Jagoša Markovića, čija je predstava "Mala škola rokenrola" i danas na repertoaru - ističe Ljiljana Peroš. - Ponosna sam na svojih 50 godina provedenih u Malom pozorištu. Odlazak u penziju za glumca ne znači i odlazak sa "dasaka koje život znače". U mom slučaju, te daske zaista su i moj život. Gledaćemo se mi još!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

STAVILI SU MU HOLTER NA SRCE: Oglasila se Verica Rakočević nakon što je njen suprug završio u bolnici (FOTO)