RADOVI ZLATKA GLAMOČAKA U "HAOSU": Beogradska galerija predstavlja crteže i skulpture slavnog umentika iz Pariza

M.A.K.

17. 10. 2024. u 20:38

CRTEŽI i skulpture svetski afirmisanog crnogorskog vajara, koji je izlagao sa najznačajnijim umetnicima 20. veka - Zlatka Glamočaka, sa stalnom adresom u Parizu, predstavljene su u beogradskoj galeriji "Haos".

РАДОВИ ЗЛАТКА ГЛАМОЧАКА У ХАОСУ: Београдска галерија представља цртеже и скулптуре славног ументика из Париза

Foto galerija Haos

Rođen 1957. u Bihaću, odrastao u Baru, Glamočak se posle završenih studija na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, uputio u Veneciju, na Akademiju lepih umetnosti u Veneciji. Ali vratio se potom u Beograd na postdiplomske studije, ali na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Miša Popovića. Bio je na majstorskim radionicama vajarstva i na čuvenom pariskom Bozaru.

Foto galerija Haos

Strašni sud, Zlatko Glamočak

O ugledu koji je stekao u Parizu rečito govori i to što je na konferenciji Francuske akademija nauka i umetnosti, održanoj 2015. godine, Glamočak bio uvršten među 25 najznačajnijih umetnika, pored Mušiča, Veličkovića, Mišoa, Šilea, Munka, Van Goga, Pikasa i drugih. I u Crnoj kori pripala su mu najznačajnija priznanja: dobitnik je nacionalne nagrade "Petar Lubarda" i statusa istaknutog stvaraoca.

Realizovao je više spomeničkih skulptura na prostoru bivše Jugoslavije i nekoliko u Francuskoj. Njegov opus predstavljen je u više od 350 novinski tekstova i prikaza o izložbama, u dnevnim novinama, nedeljnicima i umietničkim revijama, katalozima i monografijama. Radovi mu se nalaze u mnogobrojnim muzejskim i privatnim kolekcijama.

Izložba će biti pred beogradskom publikom do 15. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi