TRADICIJA VREDNA DIVLJENJA: Tri decenije Dečije likovne kolonije „Na krilima mašte“

I. M.

17. 10. 2024. u 13:31

Dom kulture „Tihomir Rakić Veljko“ iz Pečenjevca obeležio je tri decenije trajanja Dečije likovne kolonije, pod nazivom „Na krilima mašte“, jubilarnom izložbom radova koji su i ove godine nastali na Vlasinskom jezeru.

ТРАДИЦИЈА ВРЕДНА ДИВЉЕЊА: Три деценије Дечије ликовне колоније „На крилима маште“

foto: GU Leskovac

Na tradicionalnoj koloniji učestvuju najtalentovaniji učenici iz svih leskovačkih osnovnih škola, po izboru nastavnika likovne kulture. Pečenjevački Dom kulture je ovim povodom uručio zahvalnice idejnom tvorcu kolonije Ljubiši Ranđeloviću, njenom dugogodišnjem saradniku slikaru Bratislavu Anđelkoviću, kao i nastavniku likovne kulture Dejanu Nedeljkoviću kome je, u poslednjih nekoliko godina, povereno vođenje ove manifestacije.

foto: GU Leskovac

Zahvalnicu za kontinuiranu podršku lokalne samouprave dobio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je i otvorio izložbu radova talentovanih učenika.

- Svake godine imamo priliku da uživamo u divnim radovima mladih umetnika koji su nastali tokom petodnevnog boravka na Vlasinskom jezeru. Manifestacija „Na krilima mašte“ pruža im mogućnost da dodatno razviju svoje veštine. Ovom izložbom slavimo njihove talente i nova prijateljstva, a Leskovac će nastaviti da bude pokrovitelj ove divne kolonije i narednih godina – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

On je ovom prilikom poručio da bi Ljubiša Ranđelović, čovek koji je inicirao održavanje dečije kolonije sa zavidnom tradicijom, naredne godine trebalo da bude proglašen za dobitnika jednog od najviših priznanja Leskovca – Oktobarske nagrade.

Ranđelović je istakao stalnu podršku ovoj manifestaciji, kao i to da je aktuelni prvi čovek grada razumeo značaj njegove ideje i da je zahvaljujući tome kolonija postala institucija, dok je slikar Bratislav Anđelković dodao da Leskovac u svom godišnjem budžetu izdvaja čak 10 odsto sredstava namenjenih kulturi.

Ova likovna kolonija je za 30 godina postojanja izrodila na desetine profesionalaca koji se bave nekom vrstom umetnosti, a među njima je i veliki broj akademskih slikara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji