"ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ" STOLETU POPOVU: Reditelj iz Severne Makedonije laureat prestižnog priznanja:

M. N. M.

15. 10. 2024. u 17:27

REDITELj Stole Popov iz Severne Makedonije ovogodišnji je laureat počasne nagrade "Živojin Žika Pavlović" za promociju kinematografije Balkana u svetu.

ЖИВОЈИН ЖИКА ПАВЛОВИЋ СТОЛЕТУ ПОПОВУ: Редитељ из Северне Македоније лауреат престижног признања:

Magic line

Ovo prestižno priznanje biće mu uručeno na gala svečanosti Godišnje nagrade reditelja, 17. oktobra u Novom Sadu, u "Hotelu Pupin", u organizaciji producentske kuće "Magična linija".

Ovim povodom u novosadskom bioskopu Arena Cineplex sutra od 20.30 časova biće organizovana besplatna projekcija njegovog filma Gipsy Magic.

Prethodni laureati ove nagrade su: Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić, Goran Paskaljević, Milčo Mančevski i Miša Radivojević.

Stole Popov je rođen 1950. godine u Skoplju, u tadašnjoj Jugoslaviji. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. u klasi profesora Radoša Novakovića. Od 1978. do 1988. radio je kao filmski režiser u "Vardar filmu", a od 1985. do 1986. obavljao je dužnost direktora ove producentske kuće. Trenutno je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i šef Studija za filmsku režiju. Jedan je od osnivača prve makedonske privatne producentske kuće "Triangl" 1988. godine. Član je Evropske filmske akademije od 1997. godine.

Karijeru je započeo režiranjem dokumentarnih filmova, prvi igrani film mu je "Crveni konj" iz 1980. godine, a najpoznatniji igrani filmovi su mu "Tetoviranje", "Do balčaka" i "Ciganska magija". Za većinu svojih dela je pisao i scenarija.

Dobitnik je preko 50 evropskih i svetskih nagrada, za sobom ima nominaciju za "Oskara" (Američka filmska akademija) za dokumentarni film "Dae", i za "Feliksa" (Evropska filmska akademija) za film "Tetoviranje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAGEDIJA U PORODICI SRPSKOG KOŠARKAŠA: Preminuo otac Stefana Jovića