"GORDANA BRAJOVIĆ" - 28.PUT: Raspisan konkurs za najbolju knjigu za decu i omladinu sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Novosti"

M.A.K.

14. 10. 2024. u 15:43

CENTAR za kulturu i umetnost Aleksinac raspisao je 28. Književni konkurs Gordana Brajović, koji nosi ime pesnikinje i legendarnog reportera "Večernjih novosti".

ГОРДАНА БРАЈОВИЋ - 28.ПУТ: Расписан конкурс за најбољу књигу за децу и омладину са именом песникиње и легендарног репортера Новости

Foto Saša Gidra Marković

Tako će do 31. decembra bit otvoren poziv, kako za afirmisane pisce za decu i omladinu, tako i za neke buduće književnike koji su još u osnovnim i srednjim školama. Tačnije, za nagradu za najbolju knjigu, bez obzira na literarni rod, mogu da konkurišu svi naslovi namenjeni mlađem i starijem dečjem uzrastu iz tekuće produkcije.

Kada su u pitanju učenički radovi, priznanja se dodeljuju iz oblasti poezije i proze i to u tri uzrasne kategorije: od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole, kao i od 1. do 4. razreda srednje škole. Svaki učenik može konkurisati sa najviše tri rada iz svake literarne oblasti (radove treba slati otkucane ćirilicom, u fontu Times New Roman 12, sa punim imenom i prezimenom učenika i mentora, brojem telefona i i -mejl adresom, nazivom i adresom škole, razredom i odeljenjem, i to na adresu Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, Dušana Trivunca 15, 18220 Aleksinac). Posebna nagrada dodeljuje se i za najbolji školski časopis (koji se kao i knjige namenje najmlađima na konkurs šalju u po tri primerka). Radove, knjige i časopise, procenjuje stručni žiri. Nagrade će biti uručene na ovom jedinstvenom književnom festivalu, na proleće sledeće godine.

Foto Saša Gidra Marković

Milan Petroivć, direktor CKU Aleksinac i Vuk Brajović

Simbolično, konkurs je otvoren na dan rođenja književnice, 3. oktobra, a tim povodom gost Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, je bio njen sin Vuk Brajović, uspešan poslovni čovek i teniski komentator.

- Ono što je najvažnije za njen legat i za sve što je njeno spisateljstvo donelo kulturnoj baštini naše zemlje, juga Srbije, Aleksinca, je to što se raspisuje konkurs za 28. manifestaciju po redu koja nosi njeno ime - rekao je Brajović. - Mi smo počastvovani što je grad Aleksinac na ovaj način odlučio da Gordani legat i sve vrednosti koje je Gordanino stvaralaštvo porodilo pretoči u jednu divnu tradiciju i kao porodica još jednom izražavamo zahvalnost, ponos, i radujemo se skorom susretu sa divnom decom, pesnicima, piscima, stvaraocima u Aleksincu naredne godine.

Inače, Gordana Brajović je rođena u Subotincu, pored pre 87 godina, gde u tamošnjoj osnovnoj školi postoji jedno stilizovano drvo trešnje sa imenima svih značajnih književnika, nosilaca nagrade sa njenim imenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...