GOSTUJU MIHALKOV I PREDSTAVA "12": Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, 26. i 27. oktobra, slavni ruski umetnik i moskovski teatar

V.V.S.

14. 10. 2024. u 14:38

MOSKOVSKI teatar "Nikita Mihalkov Radionica `12`" dolazi 26. i 27. oktobra na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom "12", u režiji čuvenog umetnika koji je će se ovog puta pojaviti kao glumac, ali i koautor teksta, zajedno sa braćom Presnjakov.

ГОСТУЈУ МИХАЛКОВ И ПРЕДСТАВА 12: На Великој сцени Народног позоришта, 26. и 27. октобра, славни руски уметник и московски театар

foto P.Mitić

Predstava je rađena po istomenom kultnom filmu Mihalkova, iz 2007. godine, za koji je dobio specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a žiri je definisao ovo ostvarenje kao "potvrdu majstorstva Mihalkova u istraživanju i otkrivanju, sa velikom humanošću i emocijama, složenosti postojanja". Takođe, nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a 2008. osvojio je i nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.

Kako se navodi, Mihalkov u predstavi (premijerno izvedenoj 2021. godine u Boljšom teatru u Moskvi), preispituje neke od važnih životnih tema kao što su sloboda, saosećanje i sposobnost da se pomogne potpunom strancu koji je u nevolji. Uz naglasak da je zakon iznad svega, komad postavlja i pitanje šta bi trebalo učiniti kada je milost iznad zakona?

Predstava "12" je priča o dvanaestorici porotnika iz različitih slojeva društva koji vode raspravu o tome da li je Umar, 18-godišnji čečenski mladić, kriv. Osumnjičen je za ubistvo svog usvojitelja, ruskog oficira. Svi dokazi protiv njega govore da je kriv i svi porotnici, osim jednog, odlučni su da ga osude. Ovaj porotnik smatra da tu, ipak, nešto nije u redu, iako se tako na prvi pogled uopšte ne čini, i poziva kolege da ponovo razmisle o svojim odlukama...Mihalkov igra glavnog porotnika, a njegovog kolegu koji pokušava da preokrene proces Nikolaj Burljajev, takođe, veliki ruski glumac i reditelj.

U ulogama porotnika nastupaju i Vladimir Dolinski, Georgij Peradze, Igor Sergejev, Sergej Radčenko, Aleksandar Vedmenski, Jevgenij Dubovskoj, Anton Rom, Pavel Iljin, Vladimir Kočetkov i Sergej Stepančenko. Sudski izvršitelj je Aleksandar Kižajev, a Optuženi - Ramiz Kjalbijev. Kompozitor je Eduard Artemjev, scenograf Juri Kuper, a koreografi Laša Marikhuba i Jevgenij Rajev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)