SLIČNI SMO U SVOJOJ NESREĆI: Reditelj Rajko Grlić i pisac Ante Tomić, o novom filmu "Svemu dođe kraj", koji se prikazuje u našim bioskopima

M.A.K.

11. 10. 2024. u 22:09

U DORĆOLSKOM kafiću "Krojač", u kome su sedeli sa pokojnim Nebojošom Glogovcem, koji je maestralno igrao u njihovom ostvarenju "Ustav republike Hrvatske", reditelj Rajko Grlić i scenarista Ante Tomić dobili su ideju za film "Svemu dođe kraj", koji je počeo da se prikazuje u srpskim bioskopima.

СЛИЧНИ СМО У СВОЈОЈ НЕСРЕЋИ: Редитељ Рајко Грлић и писац Анте Томић, о новом филму Свему дође крај, који се приказује у нашим биоскопима

Foto Z. Jovanović

O delu oslanjenom na roman Miroslava Krleže "Na rubu pameti", Grlić je u susretu sa novinarima otkrio da je film prevashodno namenjen gledaocima sa ovih područja (mada će uskoro biti prikazan u Španiji, SAD i Kanadi), jer se tiče realnosti, kako u Hrvatskoj, tako i Srbiji, ali i Bugarskoj...

- Vrlo smo slični u svojoj nesreći - rekao je reditelj koji je potpisao neka od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenskog filma, ali i seriju "Grlom u jagode". - Filmovi su otvorene ploče, a mi smo se trudili da damo jednu sliku u kojoj svako u njoj može nešto da prepozna, i da tumači na svoj način.

Prema rečima Tomića, ono u čemu se u ovom filmu prepoznaju sve ovdašnje sredine je - bes:

- Bes zbog okolnosti u kojima živimo, nepravde koju trpimo, zbog nekih prostaka koji su nam postali vlast. Taj bes svi delimo i dovoljno je uverljiv da se svako od nas u njemu prepozna.

Glumačka ekipa

U FILMU od naših glumaca igraju Jelena Đokić i Boris Isaković. Iz regiona - Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković, i Janko Popović Volarić i Živko Anočić, koji su j govorili pred beogradskim medijima, kao i Uliks Fehmiju, ali u svojstvu srpskog koproducenta filma.

Ovaj scenarističko-rediteljski dvojac zajedno je, uključujući i ovaj, potpisao četiri filma ("Karaulu", "Neka ostane među nama", "Ustav republike Hrvatske"), otkrio je juče da su o svakom od tih veoma različitih ostvarenja prvo dugo pričali, a onda razvijali više verzija scenarija. Upitani da li su optimisti ili pesimisti, kada je reč o promeni stanja koje muči ovo podneblje, prikazanih u filmu, i pesimista Grlić, i optimista Tomić, složili su se da nema još dovoljno kritične mase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ORLOVI NAPUSTILI BEOGRAD: Do meča sa Švajcarcima ostao još samo jedan dan (FOTO)