ZAVRŠEN 14. FEDIS: Najviše priznanja seriji "Toma", a evo koga ste vi izabrali za najbolji glumački par (FOTO)

J. BANjANIN

10. 10. 2024. u 22:47

PRVA smora na Starom kontinentu i jedina u jugoistočnoj Evropi koja vrednuje i afirmiše TV ostvarenja, Međunarodni festival drama i serija (FEDIS) završena je u Domu omladine Beograda.

ЗАВРШЕН 14. ФЕДИС: Највише признања серији Тома, а ево кога сте ви изабрали за најбољи глумачки пар (ФОТО)

Foto Igor Marinković

Crvenim tepihom prošetala su se najznačnija lica domaće produkcije serija i na svečanoj dodeli primila nagrade u 15 kategorija.

Prednost da finalne večeri prvi zasijaju dobili su laureati Zlatne antene za najbolji glumački par, koji je ove godine jubilarni, pedeseti. Za bravuru udvoje, po izboru čitalaca "Novosti", nagrađeni su Teodora Dragićević i Stiven Mur.

Gledali smo ih u filmu "Heroji Halijarda", potom i seriji "Vazdušni most", a njihova ljubavna priča odnela je gotovo polovinu od tačno 107.779 glasova. Stiven, inače prvi stranac kome je pripalo ovo priznanje, javio se video-porukom iz dalekog Los Anđelesa.

- Veoma mi je značajno što nas je publika izabrala zato što Srbiju volim beskrajno. Želim da posvetim ovu nagradu mojoj kćerki Miji i voljenoj supruzi Jeleni - poručio je Mur dok je obema rukama pokazivao tri prsta.

Foto Igor Marinković

Nagrađena glumica takođe se putem video-poruke zahvalila publici, autorima projekta, ljudima iza kamere i partneru Muru pored koga je "uspela da ubedi našu publiku u ljubav Edvarda i Radmile".

"Teret" dva zlata, koje je predala novinarka "Večernjih novosti" Jelena Banjanin Lorvić, ponela je predstavnica produkcije "Kontrast studios", a priznanja će laureatima biti lično uručena, kao i prethodnih godina, i na Filmskom festivalu u Nišu.

Nagradu za najbolju seriju odnela je "Koža", u produkciji kuća RTS i "Bosonoga", a za scenario finala "banjalučke trilogije" nagrađen je Nikola Kolja Pejaković, koji se video-porukom javio upravo iz Banjaluke:

- Hvala vam za nagrade i za ovu glavnu, koju je "Koža" dobila, to nam zaista mnogo znači. S "Kožom" smo završili trilogiju i vrlo nam je važno da je struka prepoznala naš trud.

Foto Igor Marinković

Voja Brajović

Najviše priznanja otišlo je biografskoj seriji "Toma" o legendarnom pevaču, kompozitoru i pesniku Tomi Zdravkoviću. Nagrada za najboljeg kreatora pripala je Draganu Bjelogrliću, koji je ujedno koreditelj, koscenarista i koproducent "Tome". Priznanje za najbolju autorsku muziku u TV serijama, koje od ove godine nosi ime legendarnog kompozitora Zorana Simjanovića - Simketa, osvojio je Željko Joksimović.

- Svaki autor, pa i ja, u svoja muzička dela uvede dobar deo svoje duše. Takav je, na kraju krajeva, bio i Toma koji nam je bio inspiracija da napravimo sve ovo - istakao je Joksimović u video-poruci.

Na binu je izašla i Zoranova supruga, Ljiljana Erić Simjanović, koja se podsetila na njegov bogat muzički opus i zahvalila se što jedno od priznanja nosi njegovo ime. Ali nagradama za "Tomu" tu nije kraj, jer su Aleksandar Popović i Milena Predić ovenčani Zlatnom antenom za najbolju montažu.

Kada je reč o najboljim glumačkim ostvarenjima, Zlatna antena "Ljubiša Samardžić" za glavnu mušku ulogu otišlo je Radovanu Vujoviću u "Deci zla", dok je Milici Janevski, koja je odigrala vodeće role u serijama "Deca zla", "Fau efekat" i "Koža", pripala Zlatna antena "Milena Dravić" za glavne ženske role.

Foto Igor Marinković

Radovan Vujović

Za ulogu u seriji "Deca zla" Nikola Kojo je ovenčan Zlatnm antenom "Živojin Žika Milenković" za najbolju mušku epizodnu ulogu. Glumica Paulina Manov osvojila je Zlatnu antenu "Radmila Savićević" za najbolju žensku epizodnu ulogu za uspešno odigranu rolu Ljiljane u "Tomi".

Foto Igor Marinković

Pulina Manov

Glumačko otkrovenje godine je Tamara Šustić, koja je briljirala kao psihološkinja Minja Kovačević u "Tunelu". Čuveni glumac Vojislav Voja Brajović nagrađen je Zlatnom antenom za sveukupan doprinos regionalnoj produkciji drama i serija.

BRAJOVIĆI PORODIČNO

NA svečanosti su bili prisutni, između ostalog, scenarista Vladimir Đurđević, suprug Pauline Manov, glumci Ljubiša Savanović, Marko Todorović, Tijana Kondić i Predrag Smiljković, poznat po liku Tike Špica, filmski kritičar i reditelj Saša Radojević, a najviše pažnje privukao je sto za kojim su se porodično okupili Brajovići. Laureatu priznanja za životno delo društvo su pravili supruga Milica Mihajlović, sin Vukota Brajović i snajka Vesna Filipović.

Foto Igor Marinković

Priznanja su dobili i Nenad Pavlović za najbolju režiju i to mini-serije "Trag divljači", Predrag Jočić za fotografiju u "Vazdušnom mostu", te Boris Čakširan za kostim u "Vremenu zla", "Tomi" i "Azbuci naših života".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

OGLASILA SE SRPSKA TENISERKA: Ana Ivanović poslala jaku poruku Rafaelu Nadalu (FOTO)