NOVE NOTE IZ ISTORIJSKE ŠKRINJE: Počinje peti ciklus "Muzikom kroz muzej" u Istorijskom muzeju Srbije

M.Kralj

10. 10. 2024. u 19:56

TOKOM četiri ciklusa projekta "Muzikom kroz muzej", do sada je organizovano 120 koncerata, na kojima je učestvovalo više od 300 muzičara, a večeras Istorijski muzej Srbije i udruženje UNICA ART, nastupom harfistkinje Milene Stanišić, i gitariste Srđana Tošića svečano otvaraju petu sezonu.

НОВЕ НОТЕ ИЗ ИСТОРИЈСКЕ ШКРИЊЕ: Почиње пети циклус Музиком кроз музеј у Историјском музеју Србије

Aleksandra Dimitrijević, Foto Z. Jovanović

Na programu su kompozicije Filipa Glasa, Alena Hovanesa, Dragane Jovanović, Vladimira Tošića, Maksima Dijega Puhola i Miloša Raičkovića. Specifičnost ovih koncerata je što je na repertoaru svakog i jedno delo čije partiture se čuvaju u arhivu Istorijskog muzeja Srbije, a ovoga puta, kako otkriva, za "Novosti", Aleksandra Dimitrijević, violinistkinja i predsednica udruženja UNICA ART, to je narodno kolo "Bojarka", kojim su se otvarali balovi na dvoru, u aranžmanu za harfu i gitaru.

Kroz muzeje sveta

CIKLUS je, ističe Dimitrijevićeva, dobio internacionalnu dimenziju, jer će na njemu učestvovati izvođači iz raznih delova sveta, od Japana (već u decembru), preko Portugalije, do Italije (dolaze čak dva sastava):

- Naši učesnici kažu da je to festival kamerne muzike koji traje devet meseci. Naravno, ne odustajemo ni od promocije mladih talenata. Novina je i svojevrsni potciklus, nazvan "Muzikom kroz muzeje sveta", u okviru koga ćemo u muzeju u Limasolu, na Kipru, imati prvi koncert u januaru, dogodine. I oni imaju svoju notnu arhivu, pa ćemo razmeniti muzičare, i svirati jednu kompoziciju iz IMS, i jednu iz njihove baštine.

- Ciklus je postao poznat upravo po kompozicijama iz notne arhive Istorijskog muzeja, koji čuva staru srpsku muziku - nastavlja sagovornica dodajući da su ta dela bila inspirativna muzičarima za nove interpretacije. - U ovoj petoj sezoni, proširićemo se i na muzičare van Beograda, pa i naše zemlje, koji će izvoditi te kompozicije, ali i doneti neke svoje. Tako smo od udruženja "Gusle" iz Kikinde dobili njihovu arhivu, koju su donirali IMS, i dali nam je na uvid, da bude "rasvirana" u novoj seriji koncerata. Istovremeno, Dušanka Marinković, ćerka dr Branislava Brane Vojinovića, nekadašnjeg upravnika Srpskog narodnog pozorišta, donirala je IMS svoj muzički arhiv. Tako i privatna lica i institucije poklanjaju ono što su sačuvali, ne bi li se te note čule u našem ciklusu i bile zvučno zabeležene, ali i ostale u nacionalnoj muzikoj arhivi.

Foto IMS Ilija Pejovski

Harfistkinja Milena Stanišić i gitarista Srđan Tošić

Prema rečima sagovornice, priprema se i druga knjiga "Muzikom kroz muzej", u kojoj će se naći koncerti iz četvrte i pete sezone. Ta monografija će uz programe koncerata, biografije muzičara, fotografije, sadržati i kju-ar kodove, preko kojih će moći i da se slušaju koncerti. U knjizi će biti objavljen i tekst direkorke IMS Dušice Bojić, o svakoj od kompozicija iz arhive, koje su deo koncertnih repertoara. Jer, svaka ima svoju priču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

JOŠ NIJE KRAJ: Legenda Reala predvodi Hrvatsku i na sledećem Mundijalu?