NAIVA NA LISTI UNESKO: U Kovačici otvoren festival slikarstva (FOTO)

J. S.

05. 10. 2024. u 18:08

TREĆI festival slovačkog naivnog slikarstva, u znaku jubileja 100 godina od rođenja Zuzane Halupove, otvoren je danas u Kovačici.

НАИВА  НА ЛИСТИ УНЕСКО: У Ковачици отворен фестивал сликарства (ФОТО)

Foto : Pres biro PV

Bila je to prilika da predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković saopšti lepu vest  -  krajem ove godine očekuje se da  Unesko prihvati nominaciju naivnog slikarstva i upis na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čitavog sveta .

Govoreći "o ovoj lepoti u našoj zemlji koja postoji gotovo vek i za nju zna ceo svet",  Gojkovićeva je naglasila  da otvaranje ovog festivala, u okviru kojeg  se obeležava i trideset tri godine rada Galerije „Babka", i uz sve to početak manifestacije Kovačički oktobar, još jednom Kovačicu stavljaju u fokus kulturnih dešavanja na ovim prostorima.

- Sve to pokazuje zbog čega je Kovačica decenijama unazad prepoznatljiva kao glavna tačka kulturne raznolikosti i njenih dragocenih uticaja na kvalitet zajedničkog života etničkih grupa koje vekovima unazad neguju toleranciju i uzajamno razumevanje - rekla je predsednica Pokrajinske vlade.

Po njenim rečima, prisustvom na kulturnoj sceni dužem od tri decenije, Galerija „Babka" je postavila visoke standarde sličnim ustanovama u ovoj oblasti, afirmisala brojne mlade autore i doprinela tome da slovačko naivno slikarstvo iz Srbije postane globalni fenomen.Naivno slikarstvo Slovaka u Srbiji, kako je navela , jedan je od najboljih primera da su umetnost, kultura i narodni običaji duboko ukorenjeni u svakodnevnom životu i tradiciji.

 Ocenila je da su Zuzana Halupova, Martin Jonaš, Jan Bačur i drugi znameniti slikari naivci iz Kovačice, uspeli tako verno da prenesu na platno motive iz narodnog svakodnevnog života na selu, da posmatrajući njihova dela, uživamo u snazi boja i stičemo utisak da smo potpuno u vremenu u kome su te slike stvarane.

- Umetnost iz Kovačice predstavlja veoma važan segment i savremenog stvaralaštva u Srbiji. Ona je ujedno i integralni deo bogatog kulturnog nasleđa naše zemlje, Evrope i čitavog sveta - kazala je Gojković i dodala da  Pokrajinska vlada oblast kulture ima kao jedan od prioriteta u svom radu.

Potom je obišla i izložbu u Galeriji „Babka" i prisustvovala predstavljanju CD kalendara za 2025. godinu, posvećenom 100. godišnjici rođenja Zuzane Halupove.

Svečanosti  su prisustvovali i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Slovačke u Srbiji Mihal Pavuk, pomoćnik ministra kulture Miodrag Ivanović i predsednik Opštine Kovačica Petar Višnjički.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?