SVETSKA SIMBOLIKA PIROTSKOG ĆILIMA: Ministar kulture Srbije Nikola Selaković na 19. samitu Frankofonije u Parizu (VIDEO)

Pirotski ćilim uskoro bi mogao da bude zaštićen kao nematerijalna svetska baština Uneska.

СВЕТСКА СИМБОЛИКА ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА: Министар културе Србије Никола Селаковић на 19. самиту Франкофоније у Паризу (ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

Ministar kulture Nikola Selaković saopštio je da ćemo način njegovog tkanja i nastanka uskoro predložiti za upis u registar ove međunarodne organizacije. Tako će svako ko poseduje ovaj dragoceni komad narodne radinosti, u svom stanu imati i deo svetske baštine.

Ministar Selaković u Parizu učestvuje na 45. Ministarskoj konfrenciji Frankofonije i na 19. samitu ove međunarodne organizacije, gde u ime predsedenika Srbije predstavlja našu zemlju. Povodom samita, u francuskom kulturnom centru "Stočetiri" otvoreno je Selo Frankofonije u kom su se zemlje učesnice predstavile na svojim štandovima. Ministar kulture je obišao Selo i naš štand na kome je Srbija prikazala svoje kulturno nasleđe i tradiciju, a akcenat je stavljen na pirotski ćilim.

- Frankofonija se vratila posle gotovo četiri decenije na mesto svog nastanka, u Pariz. Kao izaslanik predsednika republike Srbije i ministar kuluture, predstavljam Srbiju kao pridruženu članicu, sa željom da u jednom trenutku postanemo i punopravna članica – istakao je ministar za "Novosti".

Taj proces je u toku.

- Uvek postoji formalni deo postupka, ali politički. Frankofonija nije samo kulturno-prosvetna organizacija koji okuplja sve zemlje u kojima se francuski govori kao službeni i zvanični jezik, i u kojima postoji ozbiljna tradicija izučavanja francuskog jezika i kulture kao što je to u Srbiji, već predstavlja i zajednicu političkih subjekta, država i nedržavnih entiteta. Srbija, koja je od 2006. godine u statusu posmatrača, a 2018. godine postala pridruženi član, ima želju da bude prepoznata i priznata kao punopravna članica. Ali, to ne zavisi samo od nas – dodao je Selaković.

Ministar je naglasio da je Srbija prethodnih godina radila mnogo, i nastaviće da radi, na unapređenju odnosa sa frankofonom svetskom zajednicom koja okuplja 88 zemalja i preko 330 miliona ljudi. Obišao je i štand koji promoviše srpsku kulturu i tradiciju.

- Uverili smo se da je posećen i da postoji veliko interesovanje posetilaca. Pirotski ćilim je jedan od retkih, ako ne i jedini u svetu koji ima dva identična lica, što svedoči o složenosti tehnike njegove izrade, i zato privlači pažnju mnogih ljudi, ali i zbog simbolike koja je izražena na njemu, i koja svedoči arhetipsku povezanost gotovo svih naroda na svetu kroz simbole. Volim da kažem da su ljudi jedina živa bića na svetu koja se od drugih razlikuju po tome što komuniciraju simbolima. Pirotski ćilim je naš simbol, ali u kome se drugi prepoznaju, i zato ovde predstavlja Srbiju na autentičan način – zaključio je ministar.

Selaković je na plenaranoj sednici Ministarske konferencije istakao da je Srbiji čast to što je na vratima velike porodice Frankofonije. Napomenuo je da bi unapređenje statusa predstavljalo veliki podsticaj za Srbiju, naglasivši da Frankofonija predstavlja izuzetnu platformu koja se možda najbolje očitava u kulturi - kroz pozorište, film, posebno književnost i prevodnu literaturu, različite manifestacije i mnoge druge frankofone aktivnosti.

TRADICIJA I EKSPO

Selaković je na plenarnom zasedanju istakao  da je kroz istoriju Srbije francuski jezik bio tradicionalno prisutan i značajan, što seže daleko u prošlost, a naročito u novije doba. Pomenuo je nesebičnu pomoć Francuske, Tunisa, Maroka i Alžira u Prvom svetskom ratu, a kroz celu istoriju i višedecenijske prijateljske odnose sa mnogim drugim članicama, učešćem u Pokretu nesvrstanih. Selaković je pozvao učesnike i da posete prestižnu svetsku manifestaciju EKSPO 2027 čiji je domaćin Beograd, kao jednu od najboljih prilika da se zajedno i u sinergiji predstave frankofone kulture i druga dostignuća, na centralnu temu “Igra(j) za čovečanstvo“.

Foto: Goran Čvorović

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasadorka Ana Hrustanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ SAZNAO KAD IGRA! Poznato kad Nole kreće u pohod na Šangaj