POZNATI GLUMAC UMRO ZBOG KONTRASTA NA SKENERU: Preminuo Mišel Blan, najsimpatičniji "luzer" francuskog filma

POZNATI francuski glumac Mišel Blan (73) iznenada je preminuo u Parizu, od srčanog udara koji je usledio posle alergijske reakcije na medicinskom pregledu, od kontrasta za skener.

ПОЗНАТИ ГЛУМАЦ УМРО ЗБОГ КОНТРАСТА НА СКЕНЕРУ: Преминуо Мишел Блан, најсимпатичнији лузер француског филма

Foto: Printskrin BFMTV

Blan će ostati upamćen po svojim fantastičnim rolama simpatičnog luzera na početku karijere, a u filmska nebesa su ga vinule komedije "Preplanuli" i "Preplanuli se skijaju", u kojima je do suza zasmejavao čitavu Francusku.

- Ne mogu da se dopadnem devojkama, ali ćemo ipak pokušati – bila je njegova kultna rečenica mladića koga priroda baš i nije bila podarila lepotom.

Nije voleo svoj izgled, kosu je počeo da gubi sa 18 godina, a u poznim godinama je govorio i da je "s 25 izgledao starije nego sada". Bio je i anksiozan, zbog čega nije želeo da bude otac, da ne bi prenosio takav genetski materijal. Kasnije je sa svojom partnerkom razmišljao o tome, ali vreme ga je bilo "pregazilo". Nije želeo da bude "deda koji čeka svoje dete ispred škole."

Svoje "nedostatke" fantastično je uklapao sa lepim momcima na filmskom platnu u replikama koje će u francuskim komedijama ostati nezaboravne. Kasnije se okrenuo ozbiljnijim likovima kroz koje se često borio za socijalnu pravdu, od usamljenog poljoprivrednika, preko šezdesetogodišnjaka koji je pod stare dane odlučio da završi školu, do poslednjeg u kome kao sudija zapošljava devojku s margine. Na taj način se i "osvetio" sudbini, jer je i sam poticao iz skromne porodice. Otac mu je bio radnik na seldibama, a majka daktilografkinja.

Oni koji su ga poznavali isticali su da je bio veliki radnik, perfekcionista i zabavan čovek. Iza sebe ima više od osamdeset filmskih rola. Bio je i scenarista i reditelj. Između ostalog u Kanu je dobio nagradu za najboljeg glumca (1986) i za scenario (1994), a bio je i laureat "Molijera" za pozorišnu adaptaciju (2004), kao i dva "Cezara", za najboljeg glumca (2012) i za njegovu pozorišnu trupu (2021).

- Rasplakao bi nas od smeha i ganuo do suza. Napustio nas je Mišel Blan, div francuskog filma – poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, a slične birane reči o iznenadnom odlasku glumca koji je u isti mah zasmejavao i dirnuo gledaoce, uputio je i premijer Mišel Barnije.

Foto: Printskrin BFMTV

 

Foto: Printskrin BFMTV

 

Foto: Printskrin BFMTV

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Evo šta se nosi u crkvu, a šta nikako ne valja raditi na groblju