UGRENOVE SLIKE/ NESLIKE: Izložba u Muzeju Vojvodine

J. S.

30. 09. 2024. u 18:32

U MUZEJU savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, do 20.oktobra trajaće izložba "Slike/neslike iz budućnosti" umetnika Dragomira Ugrena. Autor izložbe je dr Miško Šuvaković, a kustoskinje su Jovana Trifuljesko i Danijela Halda.

УГРЕНОВЕ СЛИКЕ/ НЕСЛИКЕ: Изложба у Музеју Војводине

Foto : Marko Ercegović

Obuhvata instalacije koje su postavljene pažljivim planiranjem izložbe u kojoj slika poziva posetioce da se oslone na sopstveno čulno iskustvo. Ugren ne nudi gotova tumačenja, već stvara uslove za individualno otkrivanje vizuelnih odnosa i njihovog uticaja na telo posmatrača.

Dragomir Ugren je aktivan na umetničkoj sceni od osamdesetih godina dvadesetog veka, međutim, njegova umetnička praksa ne vezuje se isključivo za vizuelni izraz. Višegodišnjim angažovanjem kao direktor i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i kroz ulogu urednika "Projeka(r)t" časopisa za vizuelne umetnosti, Dragomir Ugren je podjednako doprineo umetničkim tokovima, koliko ih je sam podržavao i kreirao.

Po rečima kustoskinje  Jovane Trifuljesko "delanje Dragomira Ugrena na umetničkoj sceni, koje se proteže od ranih osamdesetih godina prošlog veka do danas, svedoči o izuzetnoj posvećenosti umetničkom istraživanju i kontinuiranoj evoluciji stvaralačkog izraza. Svojom umetničkom praksom pomerao je  granice apstraktnog izraza, istražujući mogućnosti autoreferencijalnih slika-objekata. Nije  isključivo kreirao umetnostveć je   aktivno oblikovao kontekst u kojem se savremena umetnost stvara, prezentuje i razume.

Autor izložbe dr Miško Šuvaković smatra da je Ugren ju svom radu prošao dug put:

- Slika za njega jeste element kojim on prekombinuje prostorne situacije i otvara vremenske događaje i doživljaje, s kojima se moramo suočiti. Upravo to bio je trenutak kada je Ugren izašao iz slikarstva, mada se nije odrekao slike, već je sliku počeo da redefiniše - kao predmet, kao stvar, kao Nesliku - kazao je Šuvaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote