TUŽBALICA I EPITAF ZA JAKŠIĆE : Dr Stojkovski o dva malo poznata dela srpske književnosti u Ugarskoj (VIDEO)

J.S.

29. 09. 2024. u 10:46

SRPSKA književnost i kultura su stare koliko i srpska srednjovekovna država, ali ako govorimo o našem prostoru severno od Save i Dunava, pojavljuje se ono što je čuveni profesor Filozofskog fakulteta Đorđe Sp. Radojičić definisao kao podunavsku književnost - ističe dr Boris Stojkovski.

ТУЖБАЛИЦА И ЕПИТАФ ЗА  ЈАКШИЋЕ : Др Стојковски о два мало позната дела српске књижевности у Угарској (ВИДЕО)

Dr Boris Stojkovski/ Foto KCNS

  Srpska kultura i sve ono što su Srbi doneli sa sobom u novu domovinu, naglašava dr Stojkovski,  jeste bilo vrlo disperzivno i širilo se i ka Rusiji i ka Vlaškoj, a bilo je u dodiru i sa protenstatizmom. Upravo su Srbi u Ugarskoj, današnjoj Mađarskoj, slično kao i danas, bili most između Balkanskog poluostrva i srednje Evrope i davali taj poseban odjek prisustvu srpske kulture, pismenosti, duhovnosti na jednom širem prostoru.

Posebnu pažnju skreće na  dva, do sada gotovo nepoznata dela koja su slabije poznata i srpskoj naučnoj javnosti. Prvo je  Tužbalica za Dmitra Jakšića, velikog ratnika kralja Matije Korvina, koju je   na staromađarskom napisao  Grgur koji je bio u njegovoj službi. Drugo delo je  grčki epitaf za mladog Jovana Jakšića iz 1548. godine, koji je  interesantan spomenik, jer govori o čoveku čija je porodica već prihvatila rane reformatske ideje i protenstatizam. Jovan je umro vrlo mlad, na studijama u Lajpcigu.

Predavanje istoričara dr Borisa Stojkovskog na temu „Iz srednjovekovne srpske kulture na području Ugarske (Mađarske)" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um