IN MEMORIAM PREMINUO RADENKO RANKOVIĆ: Odlazak profesora FDU

J. Banjanin

27. 09. 2024. u 17:31

CENjENI filmski radnik i profesor Radenko Ranković preminuo je danas u 68. godini života, u rodnom Beogradu.

IN MEMORIAM ПРЕМИНУО РАДЕНКО РАНКОВИЋ: Одлазак професора ФДУ

Foto

Diplomirao je i magistrirao filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije više decenija predavao filmsku produkciju, a jedno vreme bio i prodekan. Na FDU je u okviru Evropske letnje filmske škole sarađivao sa Ištvanom Saboom, Kšištofom Zanusijem i Dušanom Makavejevim.

Autor je naučnih radova i značajnih knjiga iz oblasti filmske umetnosti, među kojima je i monografija "Martovski festival 1954-2023: filmski put dug 70 godina". Takođe je radio kao organizator, producent, scenarista i reditelj. Bio je član stručnog žirija i selektor velikog broja srpskih i jugoslovenskih filmskih festivala.

Poslednju selekciju uradio je za 14. izdanje Međunarodnog festivala drama i serija (FEDIS) gde je izabrao isto toliko TV naslova, koji će se boriti za nagrade Zlatna antena od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda.

Sahrana redovnog profesora u penziji, mr Radenka Rankovića, održaće se u sredu 2. oktobra sa početkom u 13 časova na beogradskom Novom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?