O PIONIRIMA ZA ŽENSKA PRAVA: Sutra u Bitef teatru predavanje- preformans "Seksualno vaspitanje II- Borba"

V.Strugar

26. 09. 2024. u 16:16

TREĆE festivalske večeri na programu 58.Bitefa je slovenačka predstava "Seksualno vaspitanje II: Borba", u režiji Tjaše Črnigoj. Pred publikom Bitef teatra naći se predavanje - performans, nastalo u saradnji Slovenskog mladinskog gledališča, Maske Ljubljana i Mesta žensk.

О ПИОНИРИМА ЗА ЖЕНСКА ПРАВА: Сутра у Битеф театру предавање- преформанс Сексуално васпитање II- Борба

foto Nada Žgank

Tema ovog nesvakidašnjeg projekta je borba za reproduktivna prava žena u posleratnoj Jugoslaviji, ali i u današnjim okolnostima. Reč je o poslednjem (petom) delu performasa, a svaki od njih u fokusu ima neko "poglavlje" seksualnosti: bolne odnose, osvarenje kontakta uz obostrani pristanak, priče žena sa invaliditetom, njihovog odnosa prema sopstvenom telu i seksualnosti, pravu na zadovoljstvo...

Kako se ističe u najavi, na sceni su dve izvođačice koje na ubedljiv i često duhovit način vode publiku kroz istoriju bore za reproduktivna prava u staroj SFRJ i njene vođe u Sloveniji - Vide Tomšić, narodne heroine i učesnice NOB-a, predsednice Narodne skupštine Republike Slovenije, predsednice Antifašističkog fronta žena, revolucionarke i feministkinje, koja slovi za jednu od najzaslužnijih u borbi za reproduktivih prava žena koja u mnogim, pa i najnaprednijim zemljama sveta, nisu još osvojena.

foto Nada Žgank

Borba za ovakva prava počela su neposredno posle Drugog svetaskog rata kada je "epidemija" nestručnih abortusa, mnoge koštala života. Jer, u to doba abortus ne samo da nije bio zakonom regulisan već je bio i zatvorski kažnjiv, a pojam "bračnog silovanja" nije postojao. Predavanje - performans zasniva se na biografiji Vide Tomšić, kao i dr Franca Novaka Luke, partizana, poznatog ginekologa i drugog supruga Vide Tomšić. Njih dvoje bili su utemeljivači ideje planiranja porodice, prava na seksualno obrazovanje i humane odnose među polovima. Progresivni za svoje, pa i savremeno doba, uspostavili su ideju da je odluka o rađanju neprikosnoveno žensko pravo. Koliko je njihov angažman bio značajan u jednom tradicionalnom vremenu i društvu, svedoči činjenica da se i danas u nekim zemljama sveta postavlja pitanje prava na bezbvedan abortus i kontracepciju.

Autorski tim

NA Bitefovoj sceni publika će večeras gledati Sendi Bakotić i Vandu Valagić, a autorke ovog performansa su Tjaša Črnigoj, Sendi Bakotić, Vanda Valagić, Tijana Todorović i Lene Lekše.

Tijana Todorović ( sa Lene Lakše) uradila je i scenografiju, kao i kostime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?