TEŠINU CRNA MAČKA DONELA ANDRIĆEVU NAGRADU: Žiri proglasio laureata za 2023. godinu u oblasti pripovedanja

V. C. S.

24. 09. 2024. u 15:38

SRĐANU V. Tešinu broj 13 i crna mačka očigledno su doneli sreću. Kako je saopštila Zadužbina Ive Andrića, ovaj pisac dobitnik je Andrićeve nagrade za zbirku pripovedaka "Crna Anđelija i druge zverske priče" za 2023. godinu. U pitanju je Tešinova 13. po redu knjiga, na čijim koricama je, ni manje ni više nego - crna maca!

ТЕШИНУ ЦРНА МАЧКА ДОНЕЛА АНДРИЋЕВУ НАГРАДУ: Жири прогласио лауреата за 2023. годину у области приповедања

V. C. S.

Priznanje će mu biti uručeno 10. oktobra, na dan rođenja našeg nobelovca Ive Andrića.

- Nagrada koja nosi Andrićevo ime za mene je najvažnija u državi, a činjenica da su je dobili Tišma, Kiš ili Albahari, koji su mi bili najbolji učitelji kada su u pitanju kratke priče, ispunjava me još većim ponosom, ali i nevericom - kazao je Tešin za "Novosti".

Dodao je i da mu je ovo četvrta po redu zbirka priča i da je, mada iza sebe ima dosta napisanih romana, zapravo - kratkopričaš.

- Neke nagrade čoveku dođu prerano, kada nije zreo za njih, i blokiraju mu dalji rad. Verujem da je ova došla u pravom trenutku, jer sam u zrelom dobu, i da zaista predstavlja krunu mog pripovedačkog i spisateljskog rada - kaže Tešin.

"Crnu Anđeliju" objavila je izdavačka kuća "Arhipelag", a žiri koji je doneo jednoglasnu odluku činili su Branko Vraneš (ujedno i predsednik), Mina Đurić i Marko Avramović.

U užem izboru našli su se još Ivan Antić ("O Tempora, O Mores!"), Milan Micić ("Čudo u Banatu"), Radomir Uljarević ("Međustanica") i Marijana Čanak ("Put od crvene cigle").

V. C. S.

U obrazloženju žirija navodi se da Tešinovu zbirku izdvaja sigurnost rečenice, izgrađenost stila i kompoziciona celovitost, a "tematsko i stilsko jedinstvo njegove knjige proizilazi iz autentičnog odnosa prema zoomorfnoj problematici, koja pisca uvodi u plodan intertekstualni i intermedijalni dijalog."

Žiri još konstatuje da "hronotop Banata u zbirci zauzima središnje mesto, a svoju upečatljivost duguje spoju lokalnog i univerzalnog, intimnog i opšteljudskog, svakodnevnog i mitskog, aktuelnog i svevremenog. Tešinov pripovedni postupak odlikuju suptilna melanholija, prodorna ironija, psihološka iznijansiranost i narativna dinamičnost, koje tvore zaokružen i kompaktan pripovedni svet", zaključuje se u obrazloženju.

U radu žirija učestvovali su i članovi saradnici - Andreja Marić i Aleksandar Ćuković, a ovo priznanje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine, ustanovljeno je 1976. godine, po testamentarnoj volji Ive Andrića.

Prethodni dobitnici Andrićeve nagrade su, izneđu ostalih, Dragoslav Mihailović, Antonije Isaković, Milisav Savić, Aleksandar Tišma, Mirko Kovač, David Albahari, Danilo Kiš, Radosav Bratić, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Jelena Lengold, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković i Igor Marojević, kao i prošlogodišnji Darko Tuševljaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?