SNOVI IZ TAJANSTVENIH KUTIJA: Izložba "Sa druge strane" Snežane Petrović u Maloj galeriji Doma vojske

M.Kralj

23. 09. 2024. u 16:53

ŠTA se nalazi iza "zatvorenih vrata", a šta iza ovog životnog puta? Na ova pitanja Snežana Petrović, naša ugledna likovna umetnica, nosilac mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, traži odgovore u delima koja će do 19. oktobra predstaviti u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

СНОВИ ИЗ ТАЈАНСТВЕНИХ КУТИЈА: Изложба Са друге стране Снежане Петровић у Малој галерији Дома војске

Foto promo

Postavku nazvanu "Sa druge strane", čini serija od 53 rada, među kojima su objekti slike i crteži, o kojoj autorka kaže:

- Kao upečatljivi element u ovom serijalu javljaju se drvena vrata starih poštanskih sandučića koja su mi otvorila put ka novom stvaralačkom izrazu. Svaka vrata metaforički predstavljaju ulaz u potpuno drugačije koncipiran intimni svet. Misteriozna nepoznanica šta se nalazi iza svakog otvora otkrila je novi serijal vođen mojim likovnim jezikom. Prikaze apatičnih izraza ili usiljenih osmeha svojom pojavom aludiraju na savremeno lice svakodnevnice u kojoj emocije polako iščezavaju.

Foto promo

 

Njene nove slike malih formata, kako otkriva pesnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, smeštene u providne kutije prepune su narativnih detalja koji se mogu otkrivati danima:

- Na ovim malim slikama smeštenim u providne kutije, ikonografski elementi uklopljeni su u jedan smisleni predmetni poredak. Jedna poosobljena mentalna scenografija, po prirodi stvari teško uhvatljiva ovde je transponovana u vizuelno i tako dovedena u opseg vidljivog. Ove slike zahtevale su jedan poseban rad na apliciranju materijala na drvenu podlogu, pri čemu je Snežana Petrović najviše radila na tome da sve organski sraste sa fizisom drvene podloge - zaključuje istoričar umetnosti.

Osluškivanje sopstvenih misli

Foto promo

 

U TEHNOLOŠKOM i idejnom smislu moj umetnički rad je u osnovi uvek improvizacija koja se oslanja na intuitivno građenje elemenata na slici - otkriva Snežana Petrović. - Upravo je to sada već neko ustaljeno pravilo mog stvaralačkog procesa. Intuitivno, osluškujući svoje misli i osećanja, nižem elemente u radu koji na kraju formiraju jedan konkretan sklop. Takođe, često se na mojim radovima može uočiti i tekst koji predstavlja moj trenutni tok misli dok radim na tom delu.

Na tim smirenim, sabranim i magijski sugestivnim kutijama umetnica oživljava svet snova, podsvesti, čulnosti i nežnog erotizma, smatra Danilov:

- Snežana koristi kolažnu tehniku preslagivanja fragmenata i opsesivnih fetiša iz nekog svog tajnog, unutrašnjeg lavirinta. Vođena duhom pustolovine i jednim novim kombinatoričkim predumišljajima ova umetnica sa prefinjenom estetskom svešću nastoji da probije opnu vidljivog i zađe sa one druge zahuđene strane sveta. Iz slike u sliku sve te svoje ikonografske elemente poznate i sa ranijih njenih slika ova umetnica sada dovodi u najneočekivanije odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE BI VOLEO DA IMAŠ POSLA SA MNOM: Marija javno podržala Milenu Radulović posle odloženog suđenja Miki Aleksiću (FOTO)