"SIMON BOKANEGRA" NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU: Verdijeva opera u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu spušta zavesu u HNK

V.V.S.

19. 09. 2024. u 14:59

OPEROM "Simon Bokanegra" ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu zatvoriće 21. septembra u Hrvatskom narodnom kazalištu drugo izdanje Zagrebačkog operskog festivala.

СИМОН БОКАНЕГРА НА ЗАГРЕБАЧКОМ ФЕСТИВАЛУ: Вердијева опера у извођењу Народног позоришта у Београду спушта завесу у ХНК

foto N.Babić

Od poslednjeg gostovanja ansambla našeg nacionalnog teatra u HNK prošlo je više od četiri decenije, a ovog puta će se u festivalskom programu naći uz opere "Rigoleto" (HNK Zagreb), "Rinaldo" (Poljska kraljevska opera), "Karmen" (SNG Maribor) i "Služavka gospodarica"  (Teatre Principal de Palma i Hrvatski barokni ansambl).

"Simon Bokanegra" ( u režiji Marija Pavla del Monaka)premijerno je izvedena 16.maja sa velikim uspehom. Ovo delo zauzima posebno mesto u Verdijevom stvaralačkom opusu, a karakterišu ga "nadahnuta melodioznost i istančani osećaj za scensku dramatiku".

Na zagrebačkom izvođenju, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića, u naslovnoj ulozi nastupiće Dragutin Matić, a u podeli su i Dragoljub Bajić, Evgenija Jeremić Pokrajac, Stevan Karanac, Milan Obradović, Stefan Pavlović, Andreja Kalezić i Marko Kostić. U predstavi učestvuje Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ansambl Narodnog pozorišta gostovao je poslednji put u HNK 1982. sa operom Bruna Bjelinskog "Orfej dvadesetog vijeka", pod dirigentskom vođstvom Nikolaja Žličara i u režiji Dejana Miladinovića.

Inače, Zagrebački operski festival otvoren je 9. septembra i od ove godine ima međunarodni karakter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I TENISERI SU ZATEČENI: Francuz potezom oduševio publiku (VIDEO)