BALETSKI KONCERT U KRAGUJEVCU: Solisti Narodnog pozorišta plesali zajedno sa učenicima Baletske škole „Lujo Davičo“

V. Hadžić

16. 09. 2024. u 06:45

Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu gostovali su proteklog vikenda u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, gde su izveli baletski koncert.

БАЛЕТСКИ КОНЦЕРТ У КРАГУЈЕВЦУ: Солисти Народног позоришта плесали заједно са ученицима Балетске школе „Лујо Давичо“

Foto : V.H.

Turneja „Balet u gradovima Srbije“, kroz koju Narodno pozorište želi da publici širom Srbije približi klasičnu i savremenu baletsku umetnost, počela je u junu ove godine koncertima u Kladovu i Zaječaru.

Na sceni Teatra Joakim Vijić nastupili su solisti Margarita Čeromuhina, Sofija Matjušenskaja, Teodora Spasić, Ada Raspor, Radion Isjanov, Egor Burba i Lev Semenov, koji su izveli deonice iz najpoznatijih klasičnih baleta „Labudovo jezero“ i „Gusar/ Le Corsaire“, kao i odlomke iz najnovije produkcije – savremenog baleta „Banović Strahinja“, čija je premijera u Narodnom pozorištu u Beogradu bila 13. juna.

- Pokrenuli smo ovaj projekat u gradovima Srbije, na scenama na kojima je to tehnički moguće ostvariti, zbog specifičnosti i zahtevnosti baletskih predstava. Želeli smo da ljudima u unutrašnjosti približimo jednu od najlepših scenskih umetnosti, balet, jer većinom nemaju priliku da pogledaju baletske predstave u svojim sredinama. Naši solisti žele da na ovaj način pruže motivaciju najmlađima da se bave baletom i da im prenesu svoja baletska iskustva. Publika nas je svuda, pa i u Kragujevcu, toplo primila i sale su na našim nastupima pune - rekao je Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta.

Poseban deo baletskog koncerta bio je posvećen razgovoru sa publikom i učenicima kragujevačke Baletske škole "Lujo Davičo", koji su imali priliku da po prvi put zaplešu na sceni zajedno sa solistima baleta Narodnog pozorišta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno