ODLAZAK VELIKOG SRPSKOG UMETNIKA: Preminuo slikar Radovan Trnavac Mića

B. PUZOVIĆ

15. 09. 2024. u 18:10

SLIKAR Radovan Trnavac Mića (74), preminuo je danas u Beogradu, posle kraće bolesti.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ СРПСКОГ УМЕТНИКА: Преминуо сликар Радован Трнавац Мића

IUS Trnavac

Trnavac je živeo i radio na relaciji Beograd – Valjevo – Njujork. U Valjevu je 1997. godine osnovan Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”, čiji je cilj da ugosti poznate i priznate umetnike širom sveta i da im pokaže Srbiju i srpski narod.

Rođen u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju elektrotehničku “Nikola Tesla” u Beogradu. Prvo slikarsko iskustvo stekao je na Višoj pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a posle završene prve godine bio je primljen na Likovnu akademiju, slikarski odsek, u Beogradu, na kojoj je 1977. godine diplomirao u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Od 1981. godine živeo je u Americi, gde je kao umetnik stekao veliki ugled. Imao je više od 1.000 grupnih izložbi u mnogim gradovima sveta, sa najznačajnijim imenima 20. veka poput Pikasa, Lihenštajna, Vorhola, Raušenberga... Pored slikarstva, Trnavac se bavio i vajarstvom, uradio je pet spomenika koji se nalaze u makedonskim gradovina Bitolj, Kruševo i Brusnik. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio