ODLUKA KOMISIJE FCS: "Ruski konzul" srpski kandidat za Oskara

Marina Mirković

11. 09. 2024. u 18:03

U TRCI za prestižna priznanja američke Akademije filmskih umetnosti naći će se "Ruski konzul" reditelja Miroslava Lekića, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije. Filmsku adaptaciju romana Vuka Draškovića većinom glasova je odabrala Selekciona komisija za izbor srpskog kandidata za 97. dodelu nagrada "Oskar", u kategoriji za najbolji međunarodni film.

ОДЛУКА КОМИСИЈЕ ФЦС: Руски конзул српски кандидат за Оскара

promo

Članovi komisije Dimče Stojanovski (predsednik), Biljana Maksić, Darko Bajić, Dejan Dabić, Božidar Zečević, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković dali su devet glasova "Ruskom konzulu", dok je dva glasa manje imao film Marka Đorđevića "Za danas toliko". "Radnička klasa ide u pakao", Mladena Đorđevića osvojila je tri glasa, a "Nedelja" Nemanje Ćeranića dva glasa.

Filmski centar Srbije je, zahvaljujući se na radu članovima Selekcione komisije, istakao da, kako je u konkurenciji bio i film "Ruski konzul" čiji je reditelj predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije - Miroslav Lekić nije učestvovao u procesu izbora članova Selekcione komisije. Takođe, ove godine u sastavu komisije nije bio predstavnik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, kao što je inače praksa, istakli su u saopštenju FCS.

"Ruski konzul" jedan je od poslednjih filmova u kojima je Žarko Laušević glumio, a film premijerno prikazan na festu doneo je prerano preminulom glumcu i posthumno priznanje publike ali i kritike. Važne uloge tumače i Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković... Miroslav Lekić je i koscenarista filma, a Draškovićev roman adaptirao je u saradnji sa Igorom Bojovićem.

U Holivudu će Srbiju predstavljati priča o srpskom doktoru,psihijatru Iliji Jugoviću koji posle smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren, gde dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića, samozvanog "Ruskog konzula", naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko". Protiv njega se okreću lokalni albanski moćnici, prikriveni separatisti, kao i članovi Komunističke partije i kadrovi na položajima. Najmoćniji od njih, Halit Beriša raznim surovim pritiscima iseljava Srbe sa Kosova. "Ruski konzul" odbija da proda kuću i sukobljava se sa Berišom, a u njegovu zaštitu staje doktor Ilija Jugović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)